Afbeelding
Foto: Merlijn Doomernik

Joris Luyendijk geeft lezing in de Knoptoren

Cultuur Kunst en Cultuur

Sint-Oedenrode - De Nederlandse journalist, schrijver en antropoloog Joris Luyendijk geeft op vrijdag 30 september vanaf 20.00 uur een lezing in de Knoptoren van Sint-Oedenrode. Op uitnodiging van het Roois Kultuur Kontakt en de Noord Oost Brabantse Bibliotheken vertelt hij over zijn nieuwste boek: De zeven vinkjes. Deze lezing is onderdeel van de reeks ‘Tussen de Regels’. 

Joris Luyendijk (Amsterdam, 1951) kan niet gediscrimineerd worden en hij hoeft zich nooit aan te passen. Want iedereen past zich altijd aan hem aan. Dan heeft hij ook nog de meest prestigieuze opleiding van het land. Wat doet dat met je, om zo onkwetsbaar te zijn? In zijn nieuwe boek ‘De zeven vinkjes’ onderzoekt hij de heerschappij van mannen zoals hijzelf. Wat doet dat met een land, wanneer zulke onkwetsbare mannen op ontzettend veel plekken al zo lang de baas mogen spelen? Is het toeval? Een samenzwering? Zijn mannen zoals Joris een superieure mensensoort? Of speelt er iets anders? 

Veelzijdig
Joris Luyendijk volgde meerdere studies: politicologie, geschiedenis, en Arabische en religieuze antropologie in Amsterdam, Kansas en Caïro. Deze laatste stad leverde het boek ‘Een goede man slaat soms zijn vrouw’ op (1995). Na zijn studie werd hij correspondent voor de Volkskrant en Radio 1 in achtereenvolgens Caïro, Beiroet en Oost-Jerusalem. In 2001 verscheen zijn boek ‘Een tipje van de sluier’, dat door de aanslagen op 11 september 2001 een bestseller werd. Terug in Amsterdam publiceerde hij ‘Het zijn net mensen’. Luyendijk ontving hiervoor in 2006 de Dirk Scherpenzeelprijs en werd in ditzelfde jaar uitgeroepen tot Journalist van het Jaar. Zijn boek ‘Dit kan niet waar zijn: onder bankiers’ werd het bestverkochte boek van 2015. Velen kennen Joris Luyendijk ook als presentator van Zomergasten, Wintergasten en als vaste maandagpresentator van Met het Oog op Morgen.

Kaarten
Kaarten kosten 12,50 euro. Ben je lid van de Bibliotheek of heb je een geldige CJP-pas? Dan betaal je 10 euro. Je kunt de kaarten online bestellen via www.rooiskultuurkontakt.nl of www.nobb.nl/activiteiten. De avond begint om 20.00 uur en eindigt om 22.00 uur.