Afbeelding
Foto: Marianne van Erp

Lezing Pieter van Os lezing in Knoptoren

Cultuur Kunst en Cultuur

Sint-Oedenrode - Liever dier dan mens (2019) is het meest recente boek van Pieter van Os. Hij won er twee prijzen mee, namelijk de Brusseprijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek èn de Libris Geschiedenis Prijs 2020. 

Liever dier dan mens vertelt het (waargebeurde) verhaal van Kizel, een Joods meisje uit een groot chassidisch gezin in Warschau. Ze overleeft de Tweede Wereldoorlog door zich voor te doen als de Volksduitse Anni en wordt opgevangen door een gezin van fanatieke nazi’s, die haar behandelen als hun eigen dochter en haar overladen met cadeaus. Ze wordt verliefd op een ingenieur die in de Duitse oorlogsindustrie werkt.
Pieter van Os (1971) studeerde politieke theorieën. Hij is schrijver en redacteur van NRC Handelsblad en werkte eerder voor Vrij Nederland en de Groene Amsterdammer. In het tv-programma ‘Pauw en Witteman’ gaf hij regelmatig commentaar op de politieke praktijk in Den Haag. Over zijn ervaringen als politiek verslaggever schreef Van Os in 2013 Wij begrijpen elkaar uitstekend; de permanente wurggreep van pers en politiek. De lezer krijgt hier een inkijkje in het Haagse politieke wereldje van binnenuit. Interessant is zijn conclusie dat de journalistiek steeds meer de politiek bepaalt en dat de journalistiek de politiek krijgt die ze verdient.

Reserveren
Vanwege de coronamaatregelen én om zoveel mogelijk bezoekers in de gelegenheid te stellen de lezing bij te wonen, zal de schrijver die avond zijn lezing twee keer geven. De eerste lezing begint om 19.30 uur (volgeboekt), de tweede om 21.00 uur. Bezoekers wordt gevraagd vooraf te reserveren. Dat kan via de website van het Roois Kultuur Kontakt, www.rooiskultuurkontakt.nl Een coronatoegangsbewijs en een mondkapje zijn verplicht. Betaling van de kaartjes kan aan de kassa, uitsluitend via pinbetaling. Een kaartje kost € 10,-.