Afbeelding
Foto: Cor van Oorschot

Muzikale lentekriebels in Mariëndael

Cultuur

Sint- Oedenrode - Voor de tweede keer dit seizoen organiseerde het Roois Kultuur Kontakt een Podium-Opmaat-concert voor jonge musici en dansers. Als een caleidoscoop met lenteklanken presenteerden twaalf jonge talenten zich voor een talrijk publiek. Zij, om kennis te maken met het grotere podium en wij, om hun artistieke groei te zien en te horen.

Door: Marius Wijnakker

Jonge talenten

De spits wordt afgebeten door leerlingen van Phoenix Cultuur: Tim Filippini opent heel levendig op trompet, Ole Polman speelt op saxofoon heel vakkundig drie delen van de Sonatine Sportive. Bijzonder aansprekend is de vertolking van Mazur, een Poolse dans, door Chloé Polman op cello. Tycho Polman, “al bekend van radio en tv”, speelt Vocalise 15 op trompet zó goed, dat hij dit podium al bijna ontgroeid lijkt. Noah Sandman laat met zijn saxofoon in Fantasia sur un Theme Original een groot gevoel voor muzikale dramatiek horen. Maarten van den Hoven begeleidt op piano alle jonge talenten op bijzondere wijze.

Circle of Talent

Barbara Brouwer, directeur van Phoenix Cultuur, vertelt over de Circle of Talent: hoe vanaf de muzieklessen op de basisscholen, door samenwerking met onder meer de CHV-academy langzaam naar talentenklassen wordt toegewerkt door coaching van muziekdocenten, om zo niet alleen kunstenaars, maar ook toekomstige coaches op te leiden. 

Muziek en dans

Na de pauze speelt eerst familie Polman het Oekraïense volkslied, actueel en aangrijpend.

Dan laat Haonon Qin met overtuiging Sospiro van Franz Liszt horen en is Karsten Goyaarts op slagwerk onnavolgbaar. Hij beheerst het stuk Expressions tot in zijn vingertoppen. Van het Centrum voor de Kunsten Eindhoven treden de 9-jarige Thomas Krause op en Geonu Ko. Twee aanstormende, talentvolle pianisten. Aan het einde van het concert dansen uit de talentenklas Dans van Phoenix cultuur, Nicole Nuijen, Lieke Rombouts en Maud Knaapen, ieder op een eigen choreografie, vol emotie en prachtig om te zien.

Een welverdiend applaus en grote waardering zijn er voor alle talenten; we zien ze over enkele jaren natuurlijk graag weer terug. Als ik naar buiten loop zie ik daar ook overal krokussen, tulpen en narcissen ontluiken. De lente is begonnen!