Foto: Guus Boot
Foto: Guus Boot Foto: Guus Boot

75 jaar oud met jong elan

Cultuur Kunst en Cultuur

Sint-Oedenrode - Vol enthousiasme en met grote oplettendheid hebben zo'n 75 zangers en zangeressen zaterdagochtend genoten van een muziekcollege, georganiseerd door het 75-jarige Roois Gemengd Koor.

Door: Manon van den Boogaard

We begonnen niet zomaar te zingen. Dirigent Willem Heldens nam alle tijd om de bladmuziek in hapklare brokken te ontleden en liet ons klappend en luisterend de muziek verkennen. Leeftijd of ervaring deed er niet toe - de jongste was 12 en de oudste in de tachtig - want zingen verbindt. In een vrolijke en serieuze sfeer hebben we gewerkt om na ruim twee uur 4-stemmig 'My favorite things' uit The Sound of Music te zingen.

Klank en expressie
's Middags waren er workshops voor de eigen leden. Dirigent Willem gebruikt technieken uit de Lichtenbergmethode. Maria Coolen gaf ons een verdieping. Ze liet ons voelen hoe lijf, gehoor en stem met elkaar verbonden zijn en hoe subtiele handelingen de klankkleur veranderen. Tamar Kocken liet een ander deel van het koor de rol van taal en expressie verkennen. Contact maken, plezier uitstralen en de inhoud kennen blijkt van essentieel belang om een verhaal over te brengen. En dit werd uitgeprobeerd op elkaar, soms blindelings, soms bewegend of acterend; wat is waar of niet waar.

Vervolg
Als relatief jong en nieuw lid vind ik het mooi te zien hoe gedreven het Roois Gemengd Koor is en hoe open men staat voor ontwikkeling. Ook al is men in de zeventig of zingt men jarenlang, iedereen doet mee met opmerkelijke, niet-alledaagse oefeningen. Dat getuigt van lef, verbondenheid, vertrouwen en een jonge, open geest. Deze dag is een mooie opmaat voor ons jubileumconcert zondagochtend 7 juni. Wij brengen dan een bloemlezing aan liederen van de afgelopen 75 jaren ten gehore.