9 april vindt het laatste optreden plaats.
9 april vindt het laatste optreden plaats.

Laatste optreden van historische 'Kajottersdrumband'

Cultuur

Sint-Oedenrode - Na 68 jaar houdt het Rooise showkorps 'Brabantband', dat in binnen- en buitenland grote successen heeft behaald, op te bestaan. Er is onvoldoende aanwas vanuit de jeugd en andere leden. Gedurende 68 jaar zijn ongeveer 200 mensen actief lid geweest van dit muziekgezelschap, dat in 1970 op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade bij de marswedstrijden een eerste prijs behaalde in de hoogste afdeling.

Deze 200 leden wonen in een wijde omgeving van Sint-Oedenrode, met name in Eindhoven, Son, Best, Schijndel, Boxtel, Uden en Veghel en verder weg. Oud leden van de 'Brabantband' wil graag dat al deze leden aanwezig zijn bij het laatste muzikaal optreden van het showkorps. Dit zal plaatshebben op zaterdagmiddag 9 april in de grote zaal van restaurant 'De Beurs' in Sint-Oedenrode. Aanvangstijd 14.00 uur, zaal open vanaf 13.00 uur.

De 'Brabantband' is in 1948 ontstaan uit de zogenaamde Katholieke Arbeiders Jeugd (K.A.J.). De Kajotters van de K.A.J. hadden namelijk verschillende ontspanningsgroepen. Een daarvan was een tamboerkorps. Ook hadden zij een geestelijke adviseur (kapelaan). ' Het geld voor de aanschaf van de eerste instrumenten was afkomstig van melkveehouders aan wie was gevraagd een bepaald bedrag per liter melk beschikbaar te stellen. Nog steeds wordt het verhaal verteld dat de K.A.J.-leden altijd met tweeën de melkveehouders bezochten voor een bijdrage. Weigerde een boer mee te doen aan de actie, dan zei de een tegen de ander bij het verlaten van de boerderij 'Heb jij lucifers bij je?'
In elk geval konden in 1948 voor ruim 700 gulden 7 marstrommen, 7 bandeliers, 7 besklaroenen en een grote tromknuppel worden aangeschaft; een jaar later kwamen daarbij 1 tambourmaître-stok, 7 paar tromstokken, 1 juniortrom, 1 methode-signaaltrompet en 1 bes-signaaltrompet.
Het tamboerkorps startte onder de naam 'Kajottersdrumband.' In 1965 werd het korps uitgebreid met 8 jachthoorns waardoor enkele jaren later (1971) de naam werd veranderd in 'Trompetter- en Jachthoornkorps Brabantband.' Als zodanig heeft het vele prijzen behaald op concoursen in binnen- en buitenland en deelgenomen aan grote internationale taptoes in Frankrijk, Duitsland en België. De laatste jaren fungeerde het korps vooral als brassband.

Het korps ,,Brabantband" was altijd present bij diverse activiteiten in Sint-Oedenrode, ook verleende het belangeloos medewerking aan serenades bij diverse jubilea's. Het zal wennen worden dat het korps ,,Brabantband" niet meer bij de plaatselijke activiteiten vertegenwoordigd zal zijn.