Frank en Carlo (r) zijn alvast achter het glas aan het oefenen.
Frank en Carlo (r) zijn alvast achter het glas aan het oefenen. Foto: Jos van Nunen

Krijgt Rooi een eigen glazen huis?

Carnaval Carnaval

Sint-Oedenrode - Mogelijk komt het glazen huis naar Rooi. Niet vlak voor Kerstmis het glazen huis van de NPO, maar al tijdens carnaval op initiatief van Stichting Jeugd Carnaval en de Stichting Papgat. Doel is om onder het motto ‘Papgat vur Papgat’ geld bij elkaar te brengen voor drie Rooise goede doelen.

Het idee ontstond vorig jaar bij Carlo van Kessel tijdens de livestream die de Stichting Jeugd Carnaval (SJC) verzorgde. “Waarom maar enkele uurtjes en niet gewoon het hele carnaval, honderd uur achter elkaar? Vroeg ik me toen hardop af. Toen begin december zo goed als zeker was dat carnaval ook dit jaar niets zou worden heb ik het idee opnieuw binnen het bestuur van SJC geopperd. Ik kreeg de handen vrij snel op elkaar en ook bij het bestuur van Stichting Papgat was direct enthousiasme.”

Frank van den Brand, President van Stichting Papgat vervolgt: “Als stichting ondersteunen we dit initiatief van harte. Weer een carnaval niets doen was geen optie. We zijn als SJC en Papgat twee enthousiaste stichtingen die niets liever doen dan organiseren. Dat kunnen we nu al twee jaar bijna nauwelijks. Daarom pakken we dit idee met beide handen aan. Maar we willen wel benadrukken dat dit glazen huis geen alternatief is voor carnaval. We doen het dan ook niet alleen voor carnavalvierend Rooi, maar voor alle Rooienaren. We hopen dan ook veel geld op te halen en hebben daar drie doelen voor in beeld. Als eerste voor alle Rooise basisschoolleerlingen, als tweede doen we het voor de eenzame mensen uit heel Sint-Oedenrode en als laatste willen we ook geld inzamelen voor mensen met een beperking.” Carlo: “We willen na afloop niet met een zak geld naar deze groepen, maar met het geld dat we in hopen te zamelen, willen we tastbare dingen doen.”

Of dat het glazen huis ook daadwerkelijk op de Rooise Markt komt te staan is nog niet helemaal zeker. “Er zijn eigenlijk twee mogelijke spelbrekers”, legt Frank uit. “Natuurlijk hebben we geld nodig om dit allemaal te organiseren. Ons doel is om alle voorbereiding- en organisatiekosten uit sponsoring te realiseren. Dat hoeft niet per se geld te zijn, ook met hulp en materialen zijn we heel blij. Als we alle organisatiekosten kunnen dekken met sponsoring, dan weten we zeker dat elke euro die we tijdens de honderd uur ophalen helemaal aan de goede doelen ten goede komt. Een tweede risico is dat het virus dat nu duidelijk op de terugweg is, plotseling weer heftig de kop op steekt. In beide gevallen gaat het glazen huis op de Markt niet door. Eigenlijk is er ook nog een derde sta in de weg, maar hoe graag we dat ook zouden hebben, gaan we daar toch niet vanuit. Stel dat het echte carnaval nog door zou kunnen gaan… Ja, dan komt er natuurlijk geen glazen huis. Maar daar houden we geen rekening mee.”

Willemke Pap
“Papgat vur Papgat” vanuit het glazen huis op de Rooise Markt duurt honderd uur. De start is op vrijdag 25 februari om acht uur en honderd uur later op dinsdag 1 maart ‘s nachts om twaalf uur is het voorbij. Een paar tipjes van de sluier kunnen de heren al wel oplichten. Zaterdagavond is er een digitale pub-quiz voor alle Rooienaren. Verder zullen er vliegende reporters zijn die allerhande initiatieven die in Rooi gebeuren om geld in te zamelen vastleggen. “Natuurlijk kunnen de mensen plaatjes aanvragen en staan we stil bij evenementen die eigenlijk zouden plaatsvinden zoals het struifconcert en de optocht. Ook zal een tonprater te gast zijn en hopen we dat we artiesten kunnen strikken om in ons glazen huis op te treden. Wat nog niet helemaal zeker is, maar wat we wel hopen, is dat we op dinsdagavond traditioneel Willemke Pap kunnen verbranden”, vertellen Carlo en Frank. Die twee hebben de intentie om de volle honderd uur in het glazen huis te verblijven.

Zonder hulp kan het niet
Carlo en Frank gaven het al eerder aan. Zonder hulp van sponsoren gaat dit niet lukken. “Wij verwachten niet dat de middenstand en horeca na deze twee zware jaren nu vooraan zullen staan. Wel zullen wij hen betrekken om een graantje van het glazen huis mee te kunnen pikken, zodra de maatregelen dit toelaten. Wat iedereen heeft kunnen zien, is dat er ook bedrijfstakken zijn waar alles gewoon door is gegaan tijdens de coronacrisis. We denken dan bijvoorbeeld aan de bouw- en aanverwante bedrijven. Het zou heel mooi zijn als we voor het glazen huis uit deze hoek of andere bedrijven ondersteuning zouden krijgen”, zo sluiten Frank en Carlo af.

Wilt en kunt u dit initiatief met geld, daad of raad steunen, neem dan contact op via papgatvurpapgat@gmail.com.

Afbeelding