Afbeelding

KiKaKolder

Algemeen Oproep MooiRooi.nl / Sint-Oedenrode

Sint-Oedenrode - Begin april dit jaar deed een van onze redacteuren een bijzondere ervaring op met een collectant. Omdat dit samenviel met de allereerste collecteweek van Meierijstad, besteedden wij hier aandacht aan. Met het volgende artikel.

Collecte- cowboys
Een aantal Rooienaren heeft het vast al gemerkt: met de instelling van de collecteweek is het 'gezeur aan de deur', liefst rond etenstijd, nog niet helemaal voorbij. Niet alle goede doelen zijn namelijk aangesloten bij de Goede Doelenweek. Zo ging "Daan" namens Kika op 4 april de deuren langs, onder meer bij onze verslaggever, die alleen incidentele bijdragen doet aan goede doelen. Geen probleem, Daan had alleen maar wat persoonlijke gegevens nodig, en een digitale handtekening. Waarom ze niet meededen  met de Goede Doelenweek? Daan: "Alleen organisaties die langer bestaan dan acht jaar mogen meedoen. Kika is nog te jong".
De handtekening gezet: "U krijgt zo meteen een mail ter bevestiging. Oh ja, daar staat dat het om een doorlopende machtiging gaat, maar dat kunt u gewoon uitvinken". Dat vinkboxje stond in een pdf-bijlage en kon niet worden uitgevinkt. De straat op, Daan en zijn oranje geklede collega's nergens meer te bekennen. Even Googelen: Kika werd in 2002 opgericht. Onmiddellijk een klacht, met de toevoeging dat Kika met deze werkwijze geen vrienden maakt, terwijl ze die juist zo hard nodig hebben.  Excuses, de afschrijving werd meteen omgezet naar eenmalig. Daan zou worden aangesproken op zijn weinig professionele gedrag. Navraag bij de gemeente leert dat Kika mocht collecteren in heel Meierijstad ... van 21 april tot en met 27 april. Dit heeft ook op de gemeentepagina gestaan. Op 4 april waren ze alleen 'toevallig' nét de Goede Doelenweek voor. Opnieuw gemeld aan Kika. Onze verslaggever had het verkeerd begrepen. Kika collecteert niet, Kika doet aan fondswerving en dat mag zonder vergunning. Opnieuw gemeld aan de gemeente. Onzin, zegt de gemeente, elke vraag om geld aan de deur voor goede doelen is vergunning-plichtig. Volgens de APV van Meierijstad, en qua strekking logischerwijs ook in APV's van andere gemeentes. U bent gewaarschuwd, de BOA ook.  
Als voor het goede doel inderdaad alles is toegestaan, zal Daan wel een goednieuwsgesprek hebben gehad. Maar triest voor de kankerpatiëntjes dat hun geld met dit soort methodes wordt ingezameld.

En jawel …
Uiteraard was die voorlaatste zin sarcastisch bedoeld en het voorval was al bijna vergeten. Tot …donderdag 12 december opnieuw Kika aanbelde bij dezelfde redacteur. Ditmaal waren het twee collectanten, pardon fondswervers, in oranje hesjes. Een jongen met een krullenbol en een meisje met lange lokken die met een aanstekelijk, haast kinderlijk enthousiasme hun steentje bij wilden dragen aan een betere wereld, en de hulp aan kinderkankerpatiëntjes in het bijzonder.
De redacteur zou er zo weer ingetrapt zijn. Maar die koos ditmaal voor praten in plaats van luisteren, en vertelde ze over zijn eerdere ervaring. De twee keken elkaar aan. Hun ogen werden groter en hun monden vielen open van verbazing. "Die Daan, was die jong, en ongeveer zo groot als ik?" vroeg de krullenbol. "Met kort, blond, sluik haar?" "Yep". De twee keken elkaar nog eens aan. "Wij doen dit werk pas vier dagen. Daan collecteert niet meer. Hij is nu onze manager" …. 
Morele dilemma's zijn een actueel thema in Meierijstad, en nu lopen we er zelf tegenaan. Moeten we dit aan de grote klok hangen, met imagoschade aan een goed doel? Toch niet zomaar! Wéér in de gemeenteberichten gezocht naar een collectevergunning: niks. Wéér de gemeente gevraagd of zo'n vergunning geldig was. Reactie gemeente: "De situatie ten opzichte van april 2019 is gewijzigd, doordat onlangs de APV op dit punt is gewijzigd.
Daarin staat dat geen vergunning nodig is, voor een fondsenwervingsactie van een instelling die is ingedeeld bij het Centraal Bureau Fondsenwerving. De instelling moet de actie wel aanmelden bij dit bureau. Kika heeft de actie van vorige week gemeld bij dit Centraal Bureau Fondsenwerving."

Kika heeft zich dit keer dus aan de collectevoorschriften gehouden, maar het voorval blijft opmerkelijk. Wie snuffelt op Facebook, ziet dat dit soort praktijken – en erger – voor KiKa 'business as usual' zijn. Er wordt zelfs geprobeerd om kinderen die onder valse voorwendselen een machtiging tekenen valsheid in geschrifte te laten plegen door een andere leeftijd op te geven.Wij gaan er nog steeds vanuit dat het ingezamelde geld terecht komt bij het goede doel. Als u dit maar weet: óók het goede doel heiligt soms de middelen.