Alle delegaties waren aanwezig om te tekenen, maar ook om samen op de foto te gaan.
Alle delegaties waren aanwezig om te tekenen, maar ook om samen op de foto te gaan.

Renovatie kinderboerderij na ondertekening van start

Algemeen Roois nieuwsbericht

Sint-Oedenrode - Een opgewekte boel, maandagmiddag bij de Rooise kinderboerderij. Stichting kinderboerderij Kienehoeve, Stichting Streekpark Kienehoeve, Kunststichting Sint-Oedenrode en gemeente Meierijstad hebben de nodige documenten ondertekend die het officiële startschot betekenen voor de renovatie van kinderboerderij Kienehoeve. Maar ook voor het gebied er omheen.

In DeMooiRooiKrant van vorige week werd het nieuws al gemeld dat vóór 1 april 2020 de kinderboerderij en de herinrichting van het gebied er omheen klaar moeten zijn. Die deadline is evident, omdat anders de subsidie van Landschappen van Allure niet binnengehaald kan worden. Kunststichting Sint-Oedenrode heeft een belangrijke rol gespeeld in het binnenhalen van dat bedrag. Er werd niet alleen ondertekend. Het heffen van het glas gaf het moment extra lading.

Eind 2016 zijn alle bewoners van Sint-Oedenrode in Mozaïek Dommelvallei (met water als onderlegger) gevraagd mee te denken over de klimaatplannen van Sint-Oedenrode. Ook voor het deelplan Park Kienehoef zijn door waterschap, gemeente, waterexperts én bewoners duurzame ideeën bij elkaar gebracht. Onder andere het benutten van een deel van het hemelwater uit de wijk Kienehoef voor doorstroming en waterverversing parkvijvers. Daaruit voortvloeiend het verbinden van de twee grote vijvers. In 2017 werd een toekomstbestendige visie voor de kinderboerderij opgesteld. Hierin werd met de noodzakelijke klimaatmaatregelen tegelijkertijd ook andere park- en kinderboerderijproblemen in de planuitwerking opgepakt. Denk aan een betere huisvesting voor kindereducatie en dagopvang voor cliënten van Stichting Dichterbij. Maar ook vervanging van versleten hekwerken, te natte dierenweitjes en huisvesting van dieren. Ook de mogelijkheid tot aanmeren van roeibootjes kreeg daarbij aandacht. Een van de thema's van de visie was het geleidelijk ombuigen van de kinderboerderij naar een educatiecentrum voor Brabants landleven: over vroeger naar morgen. Een educatiethema waar verzorging van boerderijdieren en natuur én het telen van gezond voedsel een sterker accent krijgen. De fusie tot Meierijstad leek eerst voor vertraging te zorgen, maar nu is de samenwerking onderling én met de gemeente dusdanig dat er snel stappen zijn gezet.

De komende weken gaat er al gewerkt worden. De bewoners in de omgeving hebben inmiddels een uitnodiging gekregen voor een informatie- en meedenkavond. Die zal plaatsvinden op dinsdag 7 januari om 19.00u bij de Helden van Kien.


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding