Logo mooirooi.nl
   | Fotonummer: cb78c1
Foto:
Politiek Meierijstad

Geprikkelde reacties op sociaaleconomische visie

Sint-Oedenrode - Het onderwerp stond letterlijk als "(sociaal-)economische visie" op de agenda van de beeldvormende avond in het bestuurscentrum, afgelopen donderdagavond. De haakjes om dat eerste woord zorgden die avond voor de nodige prikkels. Op een beeldvormende avond horen geen politieke discussies plaats en daar hielden de sprekers zich redelijk aan. Maar tussen de vragen door klonk weinig vertrouwen in de toonzetting van POM-voorzitter Herman Molenaar, ceo van Vanderlande in Veghel, die op Hans-de-Boer-achtige wijze het sociale deel van de visie gemakshalve oversloeg.

Het valt ook niet mee, om in vijf minuten tijd een visie samen te vatten die recht doet aan alle onderdelen van het onderwerp. Ambitie tot "De nummer één van Noord-Brabant", "groei naar 100.000 inwoners, 60.000 banen en 800 HA bedrijventerrein, dat is 40% meer dan nu", "optimaal ondernemersklimaat" en "tempo moet nog omhoog", in hetzelfde betoog waarin volgens Molenaar tot tweemaal toe Meierijstad "één grote familie" zou moeten worden, ging er bij verschillende fracties niet in.
Bij hun verdiepende vragen naar het "hoe", moest Molenaar het antwoord schuldig blijven. "Daar heb ik nog niet goed over nagedacht" en zijn "waarom" kwam neer op een volgorde van welvaart en welzijn. Met commentaar op zijn eenzijdige extreme ambities wist hij beter raad. "Misschien was ik wat ongenuanceerd. In het bedrijfsleven geldt: Wil je naar 50, en je gaat op 50 sturen, kom je uit op 10. Daarom moet je de lat hoger leggen."

Op het betoog van Molenaar volgde een presentatie door deskundigen. Strateeg economische ontwikkeling Rob Verpoort onderscheidde binnen Meierijstad twee 'economische hoofdcomponenten': agrifood en maakindustrie. "Zakelijk en zorg staan hier veel minder in de picture". Verschillende fracties vonden het allemaal wel erg veel informatie, vroegen op sommige punten wat verduidelijking en werden op hun wenken bediend. Alleen Johan van Gerwen (CDA), die een extra dialoog wilde met het maatschappelijk middenveld, kreeg enig tegenspel. Want dat zou betekenen dat de sociaaleconomische visie niet binnen het beoogde jaar kan worden vastgesteld.


Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ziet u drugsgebruik in uw omgeving?Reageren!