Logo mooirooi.nl
Maria (r) neemt een proefkonijn onder handen.   | Fotonummer: 9deb0e
Maria (r) neemt een proefkonijn onder handen. (Foto: Jeroen van de Sande)
Op de koffie bij...

Alles om een ander te helpen

Sint-Oedenrode - Tijdens mijn zomervakantie bezocht ik met mijn gezin een Italiaans bergdorpje. Zodra ik 's ochtends met de kinderwagen richting een klein winkeltje liep, zag ik een oude man. Gewapend met wandelstok daalde hij de 8% helling af om deze twee uur later met ochtendkrant weer te beklimmen. Een gezonde manier van bewegen die we in Nederland amper kennen. Veel senioren bewegen te weinig en dat gaat ten koste van de gezondheid. Voor hen, maar ook voor jongere mensen met (andere) lichamelijke ongemakken is er dichtbij huis een oplossing. Het heet Instituut Royaal met als eigenaresse Maria Behgoui.

Door: Jeroen van de Sande

Toen ik hoorde dat ze in het voormalige pand van TV Meierij zat, kon ik het adres niet rijmen met de locatie: Laan van Mariëndael 30a. Dat terwijl haar zaak zich bevindt in de Mater Lemmensstraat. Maar terwijl ik er naar toe loop, zie ik dat het officieel een aanbouw betreft. Wel handig om te weten voor al die mensen die haar gaan bezoeken na het lezen van dit stuk. Het wordt de eerste keer dat ik het al aanbeveel voor ik de laatste punt zet. 
Ik ken de studio van TV Meierij niet meer terug. Ik zie enkele bijzondere banken staan, een aparte ruimte met stoel voor schoonheidsbehandelingen en wat voorheen fungeerde als studio is nu ingericht als gezellige zitruimte om te socializen. Een knapperend digitaal haardvuurtje en een fijn luchtje versterkt het thuisgevoel. Het gesprek met Maria start gemakkelijk. Ze is een interessante vrouw met veel levenservaring. Van oorsprong Iraans, maar ze woont inmiddels 25 jaar in Nederland. Ondanks allerlei tegenslagen, waaronder een ongeluk waar Maria lichamelijk veel hinder van ondervindt, is ze altijd blijven knokken. "Officieel ben ik kapster en schoonheidsspecialiste. Toen ik in Nederland kwam, moest ik al die cursussen weer opnieuw doen. Dat viel natuurlijk niet mee. Uiteindelijk heb ik het toch gehaald en heb ik jarenlang gewerkt als kapster." Ze bedoelt 'hard werken', want door negatieve gebeurtenissen stort ze zich vol op haar carrière. Haar droom om zelf te ondernemen stopte niet toen ze te maken kreeg met een noodlottig ongeval. Ze kwam er enigszins bovenop, al ondervindt ze nog dagelijks hinder. 
Een apparaat maakte haar leven een stuk beter draaglijk. "De rechterkant van mijn lichaam functioneerde totaal niet goed meer. De HHP-matras heeft mijn leven veranderd. Ik mocht deze eens proberen en voelde me direct een stuk beter. Na meerdere keren te herhalen was de vooruitgang flink merkbaar. Wat was ik blij!" Een HHP-matras is een gekeurd en medisch product. Het werkt middels andullatie. Een pijnloze methode zonder geneesmiddelen, injecties of chirurgische ingrepen. Gedurende massagesessies met andullatie van 15 á 30 minuten ervaar je als patiënt zowel warmte via infrarode straling als masserende trillingen. Het onderdrukt de klachten voor mensen met rug- en/of nekproblemen, artrose, slaapproblemen, overmatige stress en andere klachten. Andullatie kan helpen om klachten te onderdrukken, maar kan een aandoening niet genezen, omdat het vaak genetisch is bepaald of omdat het gaat om een normaal verouderingsproces. Toch spreekt Maria als ervaringsdeskundige: "Ik kon nog maar amper lopen, maar door de HHP-matras kom ik veel verder dan eerst."
Maria noemt de resultaten verbluffend en ze nodigt iedereen met bepaalde klachten uit om in ieder geval twee gratis proeflessen te draaien. "Het klinkt misschien gek, maar door alles wat ik heb meegemaakt in het leven wil ik vooral mensen helpen. Dat is voor mij goud waard." Het is direct een mooie sprongetje naar die andere banken die in de ruimte staan. De zogenoemde bewegingsbanken. "Ze bieden mensen de beweging die ze nodig hebben en ze hoeven alleen maar te gaan liggen! Het biedt ontspanning en toch worden je gewrichten getraind. Bovendien gaat het hier ook om de sociale contacten. Ook daar knappen mensen vaak van op", glimlacht Maria vriendelijk. De bewegingsbanken zijn overigens niet alleen voor senioren. Ook voor mensen met sportblessures of andere lichamelijke problemen.
Maria en enkele vrijwilligers begeleiden de klanten en geven hen advies. Ze zijn er allemaal voor getraind. Ondertussen beoefent Maria nog steeds de expertise als schoonheidsspecialiste. Ook nog in haar zaak in Nuenen. "Ik vind het geweldig om te doen, maar nogmaals, mijn motivatie is vooral om mensen te helpen. Als iemand anders gelukkig is, word ik dat ook."

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ziet u drugsgebruik in uw omgeving?Reageren!