Logo mooirooi.nl
   | Fotonummer: d76002
Human Interest

Ieder Roois kind een Sint

Sint-Oedenrode - Het Sinterklaasfeest is een echte oud-Hollandse traditie en voor velen één van de mooiste jeugdherinneringen. Zingen bij de kachel, de spanning of er wel of niet iets in je schoentje zit, en als hoogtepunt, pakjesavond. Maar voor veel gezinnen in Nederland en ook in ons eigen Rooi is Sinterklaas helemaal geen feest, vanwege persoonlijke financiële nood of doordat ze de traditie niet meekrijgen, dit kan bijvoorbeeld gelden voor kinderen met een vluchtelingenachtergrond. De Goedheiligman gaat aan hun deur voorbij. Maar hoe leg je een kind uit dat Sinterklaas er niet voor hem of haar is?

Door: Caroline van der Linden

Dat valt niet uit te leggen, dachten Marieke van Boxtel en Pieter de Kort en namen het heft in handen om hier iets aan te doen. Ik spreek met ze af bij basisschool de Springplank. Marieke, directrice van deze school en Pieter een actieve ouder van naastgelegen basisschool de Kienehoef. Marieke: "Twee jaar geleden verzamelde ik speelgoed, samen met een aantal ouders van onze school. We hadden op een gegeven moment best veel, dus vonden we het zonde om dit alleen voor onze school te gebruiken. We hebben toen andere scholen en de voedselbank benaderd, maar het bleek moeilijk te zijn om de kinderen die hiervoor in aanmerking zouden komen in beeld te krijgen. Gelukkig konden we wel voor een aantal kinderen iets betekenen. We hadden het eerst zicht op diegene die gebruik maakten van de Voedselbank en verder hadden we nog enkele gezinnen via de scholen doorgekregen. Het speelgoed kregen we met name van ouders, dit was óf niet gebruikt of zag er nog heel goed uit." Rond die tijd meldde Pieter zich als ouder bij de directrice van de Kienehoefschool en gaf aan dat hij iets wilde betekenen voor kinderen die op 5 december niks krijgen. Hij zag zijn eigen kinderen namelijk elk jaar genieten van pakjesavond, maar hoorde in zijn omgeving ook andere geluiden, van kinderen die dit feest niet konden vieren. Dit greep hem aan. Pieter: "Ik hoorde dat sommige kinderen zelfs een radiografisch bestuurbare auto in hun schoen kregen. Dat hoeft voor mij nou ook weer niet en ik ging me afvragen, waar gaat de tijd van Sint nu eigenlijk echt om? Dat we een kind aandacht geven toch? Even mee kunnen nemen in een andere wereld. Het is een prachtige periode en een mooie traditie, die elk kind mee zou moeten kunnen maken. Toen dacht ik 'jee, je zult maar op school komen en geen cadeau hebben gehad'. Het gaat er niet om wat je krijgt, maar als kind kun je toch niet snappen waarom een ander wel iets krijgt en jij niets. Je wil er toch bij horen? Dat stak me zo, dat ik hier op school contact over zocht."

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Vindt u dat de huidige Alzenau brug aan de Corridor van naam moet veranderen naar de persoon die deze brug veroverde: Capt. Fred A. Hancock.Reageren!