Logo mooirooi.nl
   | Fotonummer: 81159a

Scholieren diep onder de indruk na ontmoeting oud-strijders

Sint-Oedenrode/Meierijstad - Het was een indrukwekkende dag voor zo'n vijfhonderd leerlingen van het basisonderwijs van Meijerijstad. Afgelopen dinsdag kregen de scholieren de kans om een groep Engelse en Canadese veteranen het hemd van het lijf te vragen. Een geschiedenisles om niet zomaar te vergeten.

Om de kinderen van groep 7 en 8 een indruk te geven van het soldatenleven in 1944, werd op een groot scherm in de Blauwe Kei aandachtig gekeken naar de documentaire 'Operatie D-Day'. In deze documentaire treden drie jonge gamers in de voetsporen van een echte soldaat en lopen de route die de bevrijders destijds ook bevochten hebben.

Na afloop was het tijd voor de ontmoeting met een aantal oud-strijders. Het was duidelijk dat de documentaire een diepe indruk gemaakt heeft bij de scholieren, want de vingers vlogen omhoog toen het tijd was om vragen te stellen aan de bevrijders. 'Hoe oud was u op het moment van de oorlog?', 'Was u bang?' en 'Heeft u kinderen geholpen met onderduiken', wilden de kinderen weten. "Er is nog maar een klein aantal militairen van toen die de strijd om onze vrijheid nog kunnen navertellen", vertelt Susanne Dumoulin van Cultuurkade. "Het is belangrijk dat deze verhalen worden doorverteld, zodat we nooit vergeten wat er destijds gebeurd is."

Na de ontmoeting op de Noordkade vertrokken de scholieren en diverse klassen van het voortgezet onderwijs naar het Basecamp, om de landing van parachutisten te aanschouwen.

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Gaat u met Kerst uit eten?Reageren!