Afbeelding

Bellen met de burgemeester

Algemeen Gemeentenieuws

Sint-Oedenrode - Ook burgemeesters hebben vakantie en daarom pakte onze eigen burgemeester Kees van Rooij ook zijn koffers. Samen met zijn gezin bleef hij dichtbij huis. Ze bezochten Vlissingen. Toch zijn er de afgelopen weken ook werkgerelateerde momenten geweest en daar wil Van Rooij in deze eerste versie van Bellen met de burgemeester na de vakantie graag over vertellen.

"Het is altijd goed om weer even de accu op te laden. Daar is een vakantie voor bedoeld", trapt Van Rooij af. Zoals gezegd bracht hij dus een bezoek aan Vlissingen. Wanneer je als burgemeester door een vreemde stad loopt, kijk je dan met een andere bril naar het geheel? "Jazeker, ik denk dat iedereen dat doet vanuit zijn eigen beroepsgroep. Ik doe dat dus ook. In Vlissingen merkte ik vooral hoe schoon alles gehouden wordt. 's Morgens in alle vroegte trekken machines voor eb al het strand op om rotzooi op te ruimen. Daarnaast let ik op de openbare ruimte. Eén bord viel me op bij een fiets- en voetpad. 'Auto's zijn hier te gast'. Een mooie manier om aan te geven dat er ook auto's mogen rijden, maar dan wel als gast."
Iedereen heeft tijdens de vakantie wel meegekregen dat er verschillende sportieve successen zijn gevierd. Zo zijn er goede prestaties geleverd door Max Verstappen, maar ook door de Nederlandse renners in de Tour de France. Ook burgemeester Van Rooij heeft er naar eigen zeggen van genoten. Hij geeft aan dat hij het mooi vindt hoe sport verbindend werkt. Mensen komen samen om naar die sportmomenten te kijken. Zoals in Boxmeer, bij de Ronde van Boxmeer. Een dag na de Tour mocht de burgemeester er naar toe. "Ik was er voor uitgenodigd door de burgemeester van Boxmeer, net als andere personen die straks in september te maken hebben met de tocht rondom Market Garden. Zo heb ik tijdens mijn vakantie het aangename met het nuttige kunnen combineren."
Afgelopen vrijdag besprak onze burgemeester met waarnemend burgemeester Jan Goijaarts de afgelopen weken. Er vond een overdacht plaats. Helaas gebeurden er in de afgelopen weken een aantal ernstige verkeersongevallen, dat is heel verdrietig. Verder waren het weken zoals we ze ook kennen buiten de vakantieperiode. "Wat opviel in ons gesprek met de politie is dat we steeds vaker te maken krijgen met overlast op het gebied van drugsgebruik en verwarde personen. Naar dat probleem kijken we al langer. De verbinding tussen het veiligheidsdomein en de zorginstanties zal nog beter op elkaar afgestemd moeten worden."
Omdat het vergaderschema nog niet helemaal is opgestart, had Van Rooij tijd om alvast een bedrijfsbezoek te plannen in zijn vakantie. Hij is op bezoek gegaan bij Soft Fruit in Mariaheide. Ze verbouwen aardbeien, blauwe bessen en bramen maar verhandelen ook de planten. Dat doen nog enkele bedrijven meer in Meierijstad en samen hebben ze binnen de Benelux een marktaandeel van 70%. Dat geeft aan hoe belangrijk de productie is. Voor mij is het goed om bedrijven te blijven bezoeken om kennis te blijven nemen van zaken en om te kijken wat het betekent voor gemeentelijk beleid.