Afbeelding

Vlucht met hindernissen van een Rooise NSB'er

Algemeen Historie

Sint-Oedenrode – Gisteren plaatste de redactie per abuis eerst deel 12 online als teaser voor komende woensdag. Toch komt nog altijd eerst deel 11, dat is wel zo logisch! Daarom eerst Rooise Streken 11. Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant.

Van de invasiestranden naar de Nederlandse grens                                           
Op 6 juni 1944 landden de geallieerde troepen in Normandië. Deze landing op de Franse kust heet formeel Operatie Overlord maar  is de geschiedenis ingegaan als D-Day. De D staat hierbij meestal voor 'Decision' of, vertaald in het Nederlands. 'beslissing' en 'Day' betekent natuurlijk 'dag: de dag waarop de aanval gepland is. Na een moeizame maar uiteindelijk geslaagde landing vochten de geallieerde troepen zich, in de daarop volgende maanden, een weg van de invasiestranden naar het Noorden. Op 26 augustus hielden de geallieerden, hoewel Duitse sluipschutters nog actief waren,  een overwinningsparade over de Parijse Champs-Élysées en op 4 september paradeerden de geallieerde troepen, vooral Engelsen en Amerikanen, al door Brussel. Daarna ging de opmars verder richting Nederland.

Nepnieuws leidt tot Dolle Dinsdag                                                                      
Geen wonder dat veel Nederlanders en dus ook Rooienaren begin september hoopvol en gespannen de gebeurtenissen afwachtten. Er was echter weinig informatie, laat staan betrouwbare informatie. De waarheid is immers, ook nu nog, altijd het eerste wat in een oorlog sneuvelt. Maar ook waren er weinig nieuwsbronnen. Er waren nog maar weinig kranten en nieuwsbladen. In Rooi verscheen het Midden Brabant al niet meer vanaf 1942. De kranten die nog wel mochten verschijnen stonden onder streng Duits toezicht en werden niet vertrouwd omdat ze vol stonden met Duitse propaganda. Er verschenen illegale blaadjes van en namens het ondergrondse verzet – o.a. gedrukt op de persen van Midden Brabant-  maar de verspreiding hiervan was vrij beperkt en het lezen en in bezit hebben van deze blaadjes was levensgevaarlijk. De radio's had men in moeten leveren zodat alleen de mensen die nog illegaal een radio bezaten stiekem naar de nieuwberichten luisterden. Uiteraard niet naar de Duitse propagandaberichten maar naar Radio Oranje. Deze berichten konden alleen van mond tot mond verspreid worden met alle risico's van dien. Want het illegaal in bezit hebben van een radio, het luisteren hiernaar en het de Duitsers onwelgevallige berichten verspreiden, was linke soep.  

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant