Afbeelding

Flinke toename processierupsen in Meierijstad

Algemeen Oproep MooiRooi.nl / Sint-Oedenrode

Sint-Oedenrode / Meierijstad - 'Heb jij ook zo'n jeuk van die processierupsen?' Deze vraag wordt soms krabbend gesteld en dat is logisch. Ook in Meierijstad is er een flinke toename van de eikenprocessierups.

Volgens de gemeente is het aantal meldingen fors hoger dan vorig jaar. "Het aantal locaties waar de rupsen zitten lijkt toegenomen, maar de grootte van de nesten en het aantal nesten per boom lijken kleiner. Op plaatsen waar we preventief hebben bestreden, valt het aantal rupsen erg mee", zo laat de persvoorlichter weten.
Natuurlijk kunnen ze niet overal preventief bestrijden. Op veel plekken in de hele gemeente zijn nog processierupsen zichtbaar. Melden van nesten kan via de website van gemeente Meierijstad of via de MijnGemeente app. Vanwege het grote aantal meldingen loopt de afhandelingssnelheid echter op tot minimaal enkele weken. Daarom hebben gebieden rondom scholen, speelplekken en plaatsen waar veel mensen verblijven, fietsen of wandelen de hoogste prioriteit. Overige locaties worden geregistreerd en voor zover mogelijk later opgepakt. Laag risico gebieden en locaties met een beperkt aantal nesten worden niet bestreden.

Voor tips over de behandeling van klachten verwijst de gemeente via de website door naar https://www.ggdhvb.nl/milieu-en-veiligheid/eikenprocessierups een naar www.oakie.info