Logo mooirooi.nl
   | Fotonummer: 4a9cb1

Een klein dorpje in een grote oorlog (deel 10)

Sint-Oedenrode - Het laatste schooljaar en daarmee ook hun tijd op de lagere school voor Ties en Hend zit er alweer bijna op. Nog een paar weken en dan is het zomervakantie. Ties heeft een week geleden zijn toelatingsexamen voor de HBS in Eindhoven gedaan en slaagde hiervoor met vlag en wimpel. De laatste paar weken op de Rooise lagere school zijn voor Ties en zijn vriend Hend niet meer dan een formaliteit. Voor Hend betekent het einde van het schooljaar ook meteen dat de laatste weken dat hij naar school zal gaan zijn begonnen. Vanaf augustus gaat hij bij zijn vader in de smederij aan het werk om het vak van smid te leren.

HOOFDSTUK 10: De Duitsers zijn steeds nadrukkelijker aanwezig

Net als de voorgaande jaren vertelt meester Van Schijndel weer vol trots over de resultaten van zijn leerlingen bij de toelatingsexamens voor de HBS in Eindhoven. Ook dit keer zijn de leerlingen uit zijn klas in gedachten weer met andere dingen bezig en laten hun leraar maar vertellen. Maar, waar Ties en Hend vorig jaar in gedachten hun vlot voor hun Dommelvaartocht al aan het bouwen waren, zijn de gedachten dit jaar toch meer bij de oorlog. In het bijzonder bij de steeds nadrukkelijker aanwezig zijnde Duitse bezetter, die ook in Rooi elke dag wel een beetje aan de vrijheid van de Nederlanders knabbelt.
In het dagelijkse leven oefent Hitler met zijn leger steeds meer zijn invloed uit op de dagelijkse gang van de Nederlanders. Zo mogen de kranten en radiozenders alleen nog maar nieuwsberichten verspreiden, die onze Oosterburen welgevallig zijn. Dat de Duitsers op dit moment zo'n beetje elke slag in de oorlog winnen is geen nieuws. Dat hoeven zij niet met veel bravoure in de nieuwsberichten te laten weten. Maar dat al het andere dat via de kranten en radio wordt verspreid gewoon leugens zijn is voor ieder weldenkend mens ook wel duidelijk. Niemand die ook maar denkt dat het nu onder Duits bewind beter is dan voor de inval en toch is dat wat de kranten en radio de mensen steeds maar weer uitleggen.

Lees verder in DeMooiRooiKrant van komende week

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ben je ook zo blij dat het Carnavalsseizoen weer nadert?Reageren!