Afbeelding
Foto: Jos van Nunen

Toch weer Britse Automobiel Dagen in Rooi

Algemeen

Sint-Oedenrode - Zeg Britse Automobiel Dagen, en je zegt Peter van de Kerkhof. Zeg Peter van de Kerkhof, en je zegt Britse Automobiel Dagen. Zelden zal een evenement zo verbonden zijn geweest aan de initiatiefnemer en organisator ervan. Na het tweede lustrum, in 2015, viel echter het doek voor het driejaarlijks evenement. Peter (74) kon de zorg voor zijn ernstig zieke vrouw niet langer combineren met zijn passie.

"Nadat Agnes overleed, was ik eerst niet van plan om het weer op te pakken. Maar toen verschillende mensen vragen begonnen te stellen als 'Peter, is het nou niet een beetje stil bij jou?' begon het toch weer te kriebelen. Er gaat héél veel tijd zitten in de organisatie ervan, misschien zou ik beter kunnen stoppen, maar passie is moeilijk te beteugelen. Die passie is overigens niet alleen de historie van de klassieke Britse auto's, maar zéker ook de mensen die ermee verbonden zijn." Peter laat een paar voorbeelden de revue passeren, waaronder een paar bijzonder excentrieke figuren uit alle windstreken. Eenmaal op dreef over zijn eigen Armstrong Siddeley uit 1936 en zijn bijzondere ontmoetingen en belevenissen, vooral in Britse kringen, is 'wandelende encyclopedie' Peter haast niet te stoppen.
Uiteindelijk won de passie, het gevallen doek werd weer opgeraapt, en op 1 en 2 juni krijgt Rooi nog een keer de kans om het rijdend museum te aanschouwen. Peters' grootste wens is om het met zoveel mogelijk mensen te delen. Hij heeft echter persoonlijke uitnodigingen van een aantal mailadressen retour gekregen. Liefhebbers, die niet weten dat het evenement een revival krijgt. "Misschien mag ik dat zo niet zeggen, maar wil je in de krant zetten dat ik denk écht dat je iets mist als je niet komt?"
Het programma van het evenement is als vanouds, met onder meer een 'Fun run', een 'Concours d' élegance', de onvermijdelijke High Tea en de slogan die menigeen bekend zal voorkomen: "Yesterday meets today at the British Automobile Days Sint-Oedenrode." En wie ooit een of meer van de tien voorafgaande British Automobile Days heeft gezien, weet: het wordt een spektakel, een lust voor het oog, en kijken kost niks.

Zaterdag 1 juni en zondag 2 juni, Gasthuishoeve van 10.00 – 19.00 u.