Logo mooirooi.nl
   | Fotonummer: 913e88
Foto: Hans van den Wijngaard

Dodenherdenking 2019: 'In vrijheid kiezen'

Sint-Oedenrode - Tijdens de Dodenherdenking op 4 mei 2019 worden om 20.00 uur de Nederlandse slachtoffers herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties zijn omgekomen. Het meer-jarenthema (2016-2020) van het Nationaal Comité 4 en 5 mei is 'Vrijheid geef je door'. 

In 2019 wordt de focus gelegd op 'In vrijheid kiezen'. Hiermee sluit het comité onder andere aan bij 100 jaar algemeen kiesrecht, maar ook bij het feit dat in Nederland iedereen binnen de regels van de wet, kan doen en laten wat men zelf wil. We leven in een vrij land en mogen overal een mening over hebben en bepalen wat goed voor ons is. De keuze van de een kan echter onvrijheid van de ander betekenen. Hoe gaan we daarmee om? Nemen we verantwoordelijkheid voor onze keuzes? Zijn we in staat verder te kijken dan onze eigen vrijheden? En verplaatsen we ons nog voldoende in een ander? Khadija Arib, voorzitter van de Tweede Kamer schreef dit jaar de tekst over dit thema. In de gemeente Meierijstad zijn er op verschillende plaatsen herdenkingen. In Eerde, Boerdonk, Erp, Schijndel, Veghel en natuurlijk ook Sint-Oedenrode.

Vanaf 18.25 uur is iedereen van harte welkom in het Atrium aan de Deken van Erpstraat, gebouw B in Sint-Oedenrode, waar om 18.40 uur een 4 mei herdenking begint met medewerking van het koor Aurora en aan de vleugel Jos Friedrich. Aansluitend vindt er vanaf het Atrium om 19.28 uur een stille tocht plaats naar het monument aan de Corridor nabij de Hambrug, waar door de scouting de vlag halfstok wordt gehesen. Daar zal voorleeskampioen Marisa van den Oever, van Basisschool Sint Oda, het winnend nationaal gedicht voordragen, dat ook op de Dam in Amsterdam voorgedragen wordt. Namens de Gemeente Meierijstad houdt wethouder Coby van der Pas een korte toespraak. Een lid van de scouting zal de namen van de oorlogsslachtoffers voorlezen waarbij door enkele andere scouts, bij elke naam, een witte roos op het monument gelegd zal worden uit
dankbaarheid. Na de Taptoe en de twee minuten stilte speelt Muziekvereniging Meierijstad het Wilhelmus. Daarna volgt de kranslegging en kunnen belangstellenden bloemen leggen. Tot slot zal de voorzitter van de Oranjevereniging nog even stilstaan bij het jaarthema. Om 20.20 zal de herdenking ten einde zijn.

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Bent u blij dat de werkweken weer beginnen?Reageren!