Kampioenen!
Kampioenen!

Rooienaren helpen mee aan successen PSV waterpolo

Algemeen Sport

Eindhoven / Sint-Oedenrode - De afgelopen twee weekenden waren voor een aantal Rooise waterpoloërs de mooiste én spannendste uit hun sportieve carrière tot nu toe. Zaterdagavond 13 april vielen in zowel de dames- als de herencompetitie de beslissingen binnen de eerste klasse. De strijd om het kampioenschap duurde tot ver in de laatste seconden. Maar uiteindelijk mochten zowel Dames 1 als Heren 1 van PSV zich landskampioen noemen en promoveren zij beide naar de eredivisie. Zaterdag 20 april deden de heren daar nog een schepje bovenop door ook de beker, de Man Meer Cup, te winnen. Bij zowel de dames als de heren hebben Rooienaren bijgedragen aan het succes.

Hiermee kwam een droom uit voor de waterpoloërs die vijf en zes jaar geleden hun Rooise club Argo verruilden voor de club uit Eindhoven. Sebastiaan en Wessel Brands, Mees en Alex Schouten, Melle Evers en Julian van Oorschodt droomden er van begin af aan over om samen in het eerste van PSV te spelen. Die droom werd al snel werkelijkheid, maar vlak voor hun komst degradeerde PSV van de ere- naar de eerste divisie. Samen óók Eredivisie spelen was dus niet zo'n vanzelfsprekendheid.
Vrijwel het hele afgelopen seizoen waren de heren van PSV koploper van de competitie en lag de promotie naar de Eredivisie voor het grijpen. Een ongelukkig verlies, een aantal maanden geleden, zorgde er echter voor dat de kansen bijna verkeken waren. Den Haag kwam met 1 punt voor te staan en winst in de competitie had men dus niet meer alleen zelf in de hand.
Alleen bij verlies of gelijkspel van de Hagenezen tegen MNC Dordrecht en eigen winst tegen ZV Haerlem zou er een Eindhovense titel komen. Zo geschiedde. PSV wist op 13 april in Haarlem tijdens een wel heel spannende wedstrijd (in de derde periode stond men nog met 10-6 achter) met 11-14 te winnen. Waterpolo Den Haag bezweek onder de druk met een 8-8 gelijkspel. Na de gewonnen wedstrijd maakte een gevoel van ongeloof snel plaats voor grote euforie en enorme trots! Dat gold niet alleen voor de spelers Sebastiaan, Wessel, Mees, Melle en Julian maar ook voor assistent-coach René Evers en voorzitter van PSV Waterpolo Marcel Brands. Met hun bijdrage was het Rooise aandeel in de zege nog groter.
De dames van PSV werden op dezelfde dag zonder in actie te komen landskampioen. De ploeg van twee andere Rooienaren speelde de week daarvoor al haar laatste wedstrijd en was ook afhankelijk van nummer twee ZV De Ham, dat aan een gelijkspel genoeg had. Saillant detail was dat tegenstander SWOL 1894 ook aan een punt genoeg had. In hun geval om als derde te eindigen en zo promotie af te dwingen. Ook hier liep het anders. Vier minuten voor het einde was de stand nog 7-7 en een salonremise lag op de loer, toch scoorde SWOL nog twee keer en stuurde het kampioenschap zo de andere kant uit, richting Eindhoven. Ook hier geldt dat er een behoorlijke Rooise bijdrage werd geleverd: met Henri Schouten als trainer/coach en dochter Alex Schouten als speelster van de PSV Dames.
Twee teams kampioen en promotie naar de Eredivisie. Een langgekoesterde droom volgens de voorzitter van PSV, Marcel Brands. Hij zat als assistent op de bank bij de heren, omdat vaste assistent Rene Evers er uitgerekend in de kampioenswedstrijd niet bij kon zijn. "Wat een zaterdagavond, 13 april 2019! Zowel de dames als de heren zijn na een spannende competitie als eerste geëindigd waarbij de beslissing in de laatste speelronde, nee, in de laatste minuten viel. De vaandelteams van PSV Waterpolo spelen volgend seizoen Eredivisie. Dat is lang geleden, twee kampioenen tegelijkertijd. Eindhoven heeft er weer kampioenen bij!"
Daarmee was het feest nog niet compleet want afgelopen zaterdag 20 april werd afgereisd naar Heerenveen voor de Bekerfinale, de strijd om de ManMeer!-Cup. In Sportstad Heerenveen versloegen de PSV-mannen VZC uit Veenendaal met 13-8. Uitzinnige fans uit Eindhoven en Veenendaal zagen PSV vanaf het eerste fluitsignaal het initiatief nemen. VZC kreeg volop de gelegenheid in het spoor te blijven, maar miste in de beginfase twee strafworpen. PSV was aan de andere zijde van het bad doeltreffend en liep binnen no-time uit naar 7-1. Vanaf de derde periode kwam VZC beter in de wedstrijd en knokte zich terug naar 8-4 en 9-6. De ruime voorsprong die PSV had opgebouwd gaven ze niet meer uit handen, waardoor de ploeg van onze Rooise mannen na het winnen van de titel in de Eerste Klasse en de daaraan gekoppelde promotie naar de Eredivisie ook de beker in ontvangst mocht nemen!
 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding