Logo mooirooi.nl
   | Fotonummer: 6a5924
Foto: Jos van Nunen
Kunst en Cultuur

Koster Brock voor dertiende keer

Sint-Oedenrode - In Sint-Oedenrode gaan de kinderen van de groepen vijf van basisscholen op donderdag 4 en vrijdag 5 april voor de 13e keer de historische wandeling maken terwijl ze genieten en leren van het "Koster Brock" project. 

Het lokale erfgoed wordt tijdens dit project op een aansprekende manier met veel enthousiaste vrijwilligers op tien locaties in het centrum van Sint-Oedenrode aan de leerlingen getoond. Dit jaar zullen er extra veel leerlingen deel nemen omdat het project vorig jaar een dag minder is uitgevoerd vanwege de onderwijsstaking destijds. De leerlingen die het project toen hebben gemist mogen dus dit jaar meelopen. 

Wat houdt dit project in
Dit project beoogt de Rooise koster Adrianus Cornelus Brock (1775-1834), wiens manuscripten door de Stichting Roois Cultureel Erfgoed (RCE) in 2003 in boekvorm zijn uitgegeven, te doen herleven. Koster Brock neemt alle kinderen uit groep vijf van het primair onderwijs op een wandeling mee door Sint-Oedenrode, of andersom: de kinderen nemen koster Brock mee door het huidige Sint-Oedenrode. Onderweg doen ze markante plaatsen en gebouwen aan, aan de hand waarvan koster Brock vertelt hoe het was weleer. Acteurs, ambachtslieden, musici en dansers laten ter plekke de tijd herleven. Kinderen worden er uitdrukkelijk bij betrokken en ook in de voorbereiding hebben ze al het een en ander op school gehoord en aangeleerd gekregen.
Het project tracht de kinderen respect en trots bij te brengen betreffende de geschiedenis van hun geboorte-, c.q. woonplaats en het resterende cultureel erfgoed.
Om dit te realiseren is er een groep van zo'n 60 vrijwilligers die belangeloos hun tijd beschikbaar stellen om op die twee dagen de kinderen te ontvangen en hen laten beleven wat vroeger heel gewoon was. Van de Jumbo ontvangen alle kinderen en begeleiders een appel.
De dag start met een kort toneelstuk op het Kerkplein, waarin de kinderen mee terug in de tijd van koster Brock worden genomen. Na deze opening maken de kinderen in groepjes een wandeling langs verschillende gebouwen en/of plekken die belangrijk zijn voor Sint-Oedenrode en haar geschiedenis. Overal voeren zij ook een activiteit uit. De afsluiting, rond 14.45 uur, vindt ook plaats op het Kerkplein. Hierbij worden de kinderen weer mee teruggenomen in hun eigen tijd. 
 

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Vind jij de AVG te ver gaan?Reageren!