Afbeelding
Foto: Bas van Turnhout

Wanneer wordt heel Rooi rookvrij?

Algemeen

Sint-Oedenrode - Ik maakte laatst een blikje sardientjes open maar het zat vol met olie en de vis was dood. Nee, het gaat slecht met ons milieu. Ik kan het weten, want ik sta heel dicht bij de natuur, althans dat zei mijn vriendin vanmorgen nog toen ze na mij de wc inging.

Ik heb dus recht van spreken en ik zeg: Het gaat de verkeerde kant op! Vroeger was het zeewater heerlijk helder. Als je aan het zwemmen was en je keek naar beneden, dan kon je in Australië de mensen bier zien drinken. Dat is nu wel even anders. Er zijn mensen die beweren dat het gat in de ozonlaag al duizenden jaren bestaat – ja hoor, veroorzaakt door dinosaurussen die slechte koelkasten en teveel haarlak gebruikten – maar ik geloof daar niks van. Nee, wij zijn zelf de boosdoeners. We stoken als gekken, consumeren ons ongans, vliegen vaker dan een gemiddelde mus en rijden meer kilometers dan onze autobanden aankunnen.
Het moet dus anders! Maar hoe? Spijbelen voor het milieu vind ik persoonlijk niet zo'n goed idee. Zeker niet als je daarna een gigantische berg plastic achterlaat op het Haagse Malieveld. Ben dan consequent! Het doet me een beetje denken aan die prachtige nieuwe Lidl aan de Boskantseweg. Die is duurzaam want rookvrij (hoeveel CO2 produceert een roker?) én de winkel heeft 250 zonnepanelen op het dak. Mooi, maar de boontjes zitten wel allemaal verpakt in plastic. Ben dan consequent! Maar oké, de Lidl zorgt wel weer voor minder auto's op de Markt, denk ik …
Op die plek zou de Albert Heijn dan op termijn kunnen worden omgebouwd tot carnavalslocatie, zo las ik in deze MooiRooiKrant. Afgelopen zaterdagavond werd er in die winkel een zeer geslaagd carnavalesk vrijgezellenfeest gehouden. "Ik heb worstjes op mijn borstjes, preitjes op mijn dijtjes …!" In polonaise langs de groenteafdeling op weg naar de drank!

In Cuijk staat een prachtige schouwburg waar ik het volgende theaterseizoen mijn nieuwe show mag gaan spelen. Maar ik maak ik me wel zorgen over die zonnepanelen op het dak. Stel je voor dat ik daar moet optreden op een dag dat de zon niet heeft geschenen! Sta ik wel mooi in het donker, toch?