Logo mooirooi.nl
Een foto uit een bijeenkomst van het Autismecafé.   | Fotonummer: 057448
Een foto uit een bijeenkomst van het Autismecafé. (Foto: )
Meierijstad

Het Autisme café 'herkenning en erkenning'

Meierijstad / Schijndel - Sinds oktober 2018 kunnen mensen in Meierijstad een bezoek brengen aan het Autisme Café. Elke laatste maandag van de maand staat de deur van het Pieter BrueghelHuis in Veghel open voor mensen met Autisme en hun familie (ouders van minderjarigen met Autisme). Nu nog worden alle avonden gehouden in Veghel maar bij aanhoudend succes is uitbreiding naar Schijndel of Sint-Oedenrode heel goed denkbaar.

Tekst: Angeline Vermeer (DeMooiSchijndelKrant)

Nikkie van de Werken (Centrum Jeugd en Gezin, CJG) en Dorien van Rooij (ervaringsdeskundige) vertellen over het Autisme Café. "Het Autisme Café staat nog in de kinderschoenen maar de eerste keren is het al heel goed bezocht", begint Van de Werken. "Elke maand is het Autisme Café toegankelijk voor iedereen die te maken heeft met Autisme. Zij die zelf Autisme hebben of ouders van kinderen met Autisme. Zo nu en dan worden speciale thema avonden georganiseerd. Op maandag 25 maart is dat 'Mijn kind de diagnose ASS, wat nu?' Op deze avond gaan we vooral in op het verstrekken van informatie aan ouders over hoe nu verder binnen de zoektocht als ouder nadat hun kind de diagnose heeft gekregen. Daarnaast inventariseren we waar voor de toekomst behoeften liggen voor eventuele andere thema avonden.'

Ervaringsdeskundige
"Voor ouders die net de diagnose ASS (Autisme Spectrum Stoornis, red.) hebben gekregen kan deze avond veel duidelijkheid geven", zegt Van Rooij. Zelf heeft ze twee dochters met Autisme. Als ervaringsdeskundige weet ze vaak waar mensen tegenaan lopen. "Dan weet je eindelijk wat er met je kind aan de hand is en vervolgens moet je het maar uitzoeken verder. Een gevoel wat ik herken bij mezelf. De reden dat ik het Autisme Café mee heb opgezet is om zoveel mogelijk ouders te bereiken. Ik kan hen praktische tips geven en vaak heb je aan een half woord genoeg, hoewel het per persoon verschillend is. Het gaat om herkenning en erkenning en hopelijk helpt het mensen in hun zoektocht. Vaak is de drempel voor een gewoon Autisme Café nog wat te hoog voor mensen. Daarvoor zijn die thema avonden bedoeld. Je gaat dan naar een informatieve bijeenkomst met het doel er wat van op te steken. Naast het informatieve karakter van de avond is evenals elke maand het Autisme Café zelf ook open, we hebben meerdere ruimtes tot onze beschikking. In het Autisme Café kunnen mensen ervaringen uitwisselen, ze voelen zich gehoord."

Visualisering van Autisme
De thema avond van 25 maart start met een stukje uitleg over ASS. Door middel van Brain Blocks wordt visueel gemaakt wat Autisme is. Hoe anders het brein van iemand met ASS werkt in vergelijking met dat van iemand zonder Autisme. Deze methode kan heel verhelderend zijn voor met name ouders van kinderen met Autisme.

Informatie op maat
"Belangrijk is dat wij ons laten leiden door het publiek. Willen zij meer weten over een bepaald onderwerp dan gaan we daar op in. En wanneer een groepje ouders graag een bijeenkomst dichter bij huis wil, in Schijndel bijvoorbeeld, dan is dit zeker te regelen", besluit Van de Werken.

De thema avond wordt gehouden in het Pieter BrueghelHuis Middelgaal 25 in Veghel. Inloop vanaf 19.30 uur, de avond duurt van 20.00 tot 22.00 uur, aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie over deze avond: bel met het CJG, telefoonnummer 073-5432196, vraag naar Nikkie van de Werken. Bezoek ook de Facebookpagina van Autisme-Café Meierijstad: @AutismecafeMeierij.


Meer berichten
 

Wat vindt u?

Bent u blij dat de werkweken weer beginnen?Reageren!