Afbeelding

Auto zakelijk of privé rijden?

Algemeen

Als je als ondernemer niet vaak zakelijk rijdt, kunnen we het ons voorstellen dat je liever niet een aparte auto koopt voor je zaak en liever je privé auto gebruikt. Dit is gewoon mogelijk. We raden aan je auto privé te houden wanneer je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Je krijgt dan niet te maken met bijtelling.

Ben je een ondernemer en maak je veel kilometers met je auto? Dan vraag je je misschien af hoe het zit als je een privé auto zakelijk rijdt. Of andersom, als je een zakelijke auto privé rijdt. Hoe werkt dit precies?

Privé auto zakelijk rijden

Door je privé auto zakelijk te gebruiken mag je 19 cent per zakelijke kilometer aftrekken van je winst. Bovendien is de btw op je autokosten aftrekbaar voor je zakelijke kilometers. Het is dus verstandig goed bij te houden hoeveel zakelijke kilometers je rijdt.

Privé auto zakelijk rijden verzekering

Voor je privé auto sluit je een autoverzekering af. Geef hierbij aan dat je de auto ook wel eens voor zakelijke ritten gebruikt. Rijd je schade tijdens een zakelijke rit, dan wordt die schade niet vergoed door je particuliere autoverzekering. Onder zakelijke ritten valt bijvoorbeeld goederenvervoer, betaald personenvervoer of een rijschool.

Zakelijke auto privé rijden

Wanneer je meer zakelijke dan privé kilometers maakt, is het voordeliger je auto te rekenen tot het ondernemingsvermogen. Met een zakelijke auto zijn de btw op de aanschaf, het onderhoud en gebruik aftrekbaar van de belasting. Je moet voortaan wel nauwkeurig je zakelijke kilometers bijhouden.

Zakelijke autoverzekering

Met een auto van de zaak heb je ook een zakelijke autoverzekering nodig. Deze vergoedt schades gemaakt tijdens zakelijke ritten, maar ook tijdens privégebruik.

Uiteraard wil je ook als ondernemer niet onnodig te veel betalen voor je autoverzekering. Via vergelijkingssite Geld.nl vraag je telefonisch eenvoudig een goede én goedkope zakelijke autoverzekering aan.

Auto  van de zaak bijtelling

Een zakelijke auto privé rijden leidt tot bijtelling wanneer je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Hoeveel bijtelling je betaalt, hangt af van de CO2-uitstoot van je auto. Normale en hybride auto's, dus auto's met meer dan 0 gram CO2-uitstoot, betalen 22 procent bijtelling. Volledig elektrische auto's, oftewel auto's met 0 gram CO2-uitstoot, betalen 4 procent bijtelling.   

Auto privé of zakelijk rijden?

Je privé auto zakelijk rijden of je zakelijke auto privé rijden heeft allebei voor- en nadelen. Als je je privé auto zakelijk rijdt, betaal je geen bijtelling, maar er zijn minder btw-kosten aftrekbaar. Je auto wel benoemen tot auto van de zaak en die privé rijden zorgt dat je meer btw kunt aftrekken van de belasting, maar je hebt kans dat je te maken krijgt met bijtelling. Hoe je de auto ook gebruikt, we hopen dat je met de informatie uit dit artikel de juiste keuze kunt maken!