Een ovenschotel maken kost veel arbeid.
Een ovenschotel maken kost veel arbeid.

Mannen met pannen

Algemeen

Sint-Oedenrode - De kookcursus voor mannen, die in Rooi door de KBO wordt gegeven, bestaat ongeveer tien jaar. Het was destijds een initiatief van Marcel Janse. De cursus werd in het begin in Odendael gegeven en een paar jaar later in het Damiaancentrum. Afgelopen 15 januari vond de vijfde kookles van dit jaar plaats. Zo kreeg 'mannen met pannen' een vervolg.

DeMooiRooiKrant was aanwezig in de keuken van het Damiaancentrum en volgde de kookles van Mia van Boxtel en Marie-Cathrien Wielens. Mia had de ingrediënten, die deze middag nodig waren, reeds ingekocht en stonden al klaar op de keukenblokken. Na verlate nieuwjaarswensen werd begonnen met koffie en een praatje.  Het was bijna kwart over drie toen Mia aandacht vroeg. Zij had vernomen dat sommige mannen graag eens een ovenschotel op het menu wilden hebben. Deze middag zou die wens vervuld worden.
Mia begon met de voorbespreking van de bereidingswijze van de schotels en het gebruik van de ingrediënten. Er werden drie teams samengesteld. Ieder team koos een schotel. De salade en het dessert werden aan twee teams toegewezen.
Het koken kon beginnen. Het was even na half vier. De teams begonnen met de voorbereidingen. De ingrediënten moesten eerst verzameld worden en dat werd een actieve bezigheid. Negen mannen en een dame liepen op en neer, door elkaar, zoekend naar  de juiste componenten, maar natuurlijk ook naar pannen en schotels, die geschikt waren voor in de oven.
Het  samenstellen van de schotels gebeurde op de grote keukentafel. Reeds gebruikte pannen en ander voorbereidingsmateriaal werden ondertussen afgewassen.  Op een gegeven moment waren de schotels ovenklaar, de kooktijd werd berekend en de schotels verdwenen in de reeds voorverwarmde  ovens. Zou het gaan lukken?
Het ging lukken! Tegen half zes kon je de lekkere geuren van de schotels al opsnuiven. Van elke schotel werd geproefd en de conclusie was dat het goed smaakte. Na het toetje, met veel banaan, werd gezamenlijk afgewassen. Tegen zeven uur was alles opgeruimd en iedereen ging voldaan richting huis. Sommigen met emmertjes met overgebleven eten, want weggooien is immers zonde!
De cursus bestaat uit acht lessen en wordt om de veertien dagen gegeven. De kookgroep bestaat uit ongeveer negen mensen, waarvan een aantal oud-cursisten en een aantal nieuwe mensen die de kookkneepjes leren van de meer ervaren mannen. De cursus begint altijd in het najaar, zowel leden als niet leden van de KBO mogen meedoen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding