Logo mooirooi.nl
   | Fotonummer: 2b6606
Column

Weer over het weer

Sint-Oedenrode - Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

De laatste maand van 2018 maakte wat het weer betreft een aantal verschillen met de andere maanden van het afgelopen jaar. Het was veel te nat, de zon hield zich wel een keer aan de afspraak, maar het was wel zoals bijna het hele jaar te warm.

Opnieuw warmer dan normaal
Leek het er in november nog even op, dat de temperaturen in 2018 ook normaal konden zijn, december toonde dat het weer te warm werd. Met een gemiddelde temperatuur van 8,3°C was het bijna tweeënhalve graad warmer dan de 5,9°C die in de statistieken staat. De hoogste temperatuur hadden we op 2 december. Die dag werd het nog 13,9°C. Op de 28e van de vorige maand koelde het af tot -4,0°C. Ook wat de gemiddelde temperatuur betreft waren deze beide dagen de extremen. De tweede werd het gemiddeld 12,15°C, de vrijdag na Kerstmis kwam het gemiddelde uit op 0,25°C.

Veel regen
Normaal tappen we in december 75 mm regen af. Dit jaar viel er 119,6 millimeter neerslag. Dat is duidelijk meer dan normaal. De meeste regen viel 3 december. Die dag viel er maar liefst 32,6 mm regen. Op 16 december lag er wat sneeuw, net genoeg voor een sneeuwpop die geen lang leven beschoren was.

Veel sombere dagen, maar normaal zon
De zon liet zich in december voor het gevoel heel weinig zien. In totaal scheen de zon 46 uur en 24 minuten. Dat is maar iets net iets minder dan 47 uur waar we op basis van jarenlange metingen recht op zouden hebben. De meest zonnige dag was 13 december, toen scheen de zon 6 uur en 39 minuten. Dat was die dag goed voor 87% van de maximaal mogelijke tijd. December was overigens een sombere maand en dat wordt bevestigd door het aantal van 20 sombere dagen waarop de zon minder dan 20% van de mogelijke tijd scheen. Op 12 dagen scheen de zon zelfs helemaal niet.

Kort samengevat, was december 2018 een sombere maand. Er viel behoorlijk meer regen dan anders en de temperatuur lag hoger dan normaal.

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Vind jij de AVG te ver gaan?Reageren!