Logo mooirooi.nl
   | Fotonummer: ffddd4
Foto: Henri van Weert
Natuur en Milieu

Bijzondere bomen in Rooi

Sint-Oedenrode - Stichting Het Roois Landschap is bezig met een inventarisatie van bijzondere bomen in Rooi en wil u in deze serie kennis laten maken met enkele daarvan. Deze week deel 25.

De Beuk (Fagus sylvatica)
Over de beuk is genoeg te vertellen om een tweede aflevering te vullen. Bovendien staan er in Rooi verschillende exemplaren die echt monumentaal zijn. Beuken zijn echte schaduwbomen. Wanneer ze door het kappen van andere bomen plotseling in de felle zon komen staan is de kans op schade of zelfs afsterven door zonnebrand groot. In de zware schaduw van de beuken zelf wil op zandgrond nauwelijks iets groeien. Hierdoor is de bodem van een beukenbos vaak kaal en grotendeels bedekt met dode bladeren.
Beukenhout heeft de eigenschap nauwelijks te splinteren, waardoor het vaak wordt gebruikt voor trappen, meubels, speelgoed en parket. Ook laat het zich prima buigen, zodat het ook geschikt is voor trapleuningen en de bekende gebogen caféstoeltjes. Snippers van beukenhout worden gebruikt voor het roken van vis, ham en worst.
Er wordt wel gezegd dat de eerste letters voor het drukken van boeken uit de beuk werden gesneden. Het Nederlandse woord boek is dan ook rechtstreeks van de naam van deze boom afgeleid.
Eeuwenlang waren beukenhagen op het platteland zeer in trek, een traditie die de afgelopen tientallen jaren weer in ere is hersteld. Hoewel beuken hun blad verliezen in de winter blijven beukenhagen vaak de hele winter hun dorre blad behouden.

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant van deze week

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Wat zijn uw plannen voor de komende Paasdagen?Reageren!