Gisterenavond reikte Toin Lathouwers de 65e AED uit.
Gisterenavond reikte Toin Lathouwers de 65e AED uit. Foto: Jos van Nunen

Vrijwilligers redden 25 levens in Rooi

Algemeen

Sint-Oedenrode - Begin 2006 kreeg de EHBO-Vereniging in Sint Oedenrode een oproep om het reanimatie- onderwijs sterker te gaan promoten en daarbij als nieuw apparaat de AED te introduceren. Het was immers al enkele jaren bekend dat bij hartfalen een vroegtijdige reanimatie met gebruik van een AED de overlevingskans van ongeveer 11% naar 60 % kan  tillen.

Naar aanleiding van die oproep werd korte tijd later Stichting Rooi Hartsafe opgericht. 
In samenwerking met de Hartstichting is een hartveilige zone ontworpen, met als uitgangspunt dat men in de woonkernen van Sint Oedenrode bijna overal binnen 6 minuten over een AED kan beschikken. Er werd toen ook een een oerdegelijk AED-type geselecteerd voor ons werkgebied, de Lifeline van Defibtech;  over die keuze zijn we nog steeds uiterst tevreden.

Stichting Rooi Hartsafe begon onmiddellijk met het geven van presentaties en het zoeken naar middelen om AED's te kopen.
In het begin leek dat een beetje uitzichtloos, omdat er na vele presentaties geen enkele respons uit het Rooise verenigingsleven kwam op het voorstel om gezamenlijk een dekkend AED-netwerk te realiseren. Begin 2007 kwam daar verandering in, na een schenking uit het liquidatiesaldo van de opgeheven lokale kruisvereniging Wit-Gele Kruis. Met € 25.000 (destijds goed voor 10 AED's) kon Rooi Hartsafe een vliegende start maken.
Als positieve prikkel bood Rooi Hartsafe aan om bij aankoop van één AED een tweede cadeau te doen. Vooral in de drie kerkdorpen Olland, Boskant en Nijnsel vond de stichting, met medewerking van de dorpsraden, daarop veel respons. 
 
Voorwaarden bij deze opzet waren dat de AED's te allen tijde (24/7) voor openbaar gebruik beschikbaar zouden zijn én dat in de nabijheid van de AED-locaties tenminste 8 personen zouden zijn opgeleid voor reanimeren met AED. 
Een eigenaar die zijn AED 24/7 ter beschikking stelt zou niet de dupe mogen worden van het gebruik van zijn apparaat. Na een reanimatie zorgt Rooi Hartsafe daarom kostenloos voor controle en reset van de ingezette AED en voor vervanging van de elektroden.

Daarna zorgde een sneeuwbaleffect van buiten naar binnen (d.w.z. van de kleine dorpskernen naar het Centrum met omliggende wijken) voor een verrassend resultaat. Het feit dat er in een zeer korte tijd en geheel zonder overheidsgeld een goed netwerk van AED's en bijbehorende burgerhulpverleners is gecreëerd, was voor de Hartstichting aanleiding om het Rooise succes landelijk ten voorbeeld te stellen.

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding