Afbeelding
Foto: Henri van Weert

Bijzondere bomen: De Robinia

Algemeen

Sint-Oedenrode - Stichting Het Roois Landschap is bezig met een inventarisatie van bijzondere bomen in Rooi en wil u in deze serie kennis laten maken met enkele daarvan. Deze week deel 23.

De Robinia (Robinia pseudoacacia)  
De naam van deze boom levert vaak al de eerste verwarring op. Het tweede deel van de wetenschappelijke naam betekent 'Schijnacacia'. Deze boom, die vaak als Acacia wordt aangeduid, heeft namelijk niets met de echte Acacia's van doen. Dat zijn namelijk soorten die vooral in tropische en subtropische streken groeien. De Robina of Valse Acacia is van afkomstig uit het Oosten van de Verenigde Staten. In 1601 werd deze voor het eerst in Europa aangeplant door Jean Robin. 
Tegenwoordig is Robinia over de hele wereld verspreid, vooral vanwege de goede kwaliteit van het hout. Sinds het Europees importverbod op niet duurzaam geteeld tropisch hardhout in 2000 is dit in heel Europa populair geworden. Het is namelijk het meest duurzame hout dat in ons klimaat kan groeien. Met een duurzaamheidsklasse 1 tot 2 is het duurzamer dan bijvoorbeeld Europees eiken, terwijl het al binnen enkele tientallen jaren kan worden geoogst. Toch is het grootschalig telen van Robinia in Nederland tot nu toe niet van de grond gekomen. Het meeste Robiniahout komt van grote plantages in Oost Europa, met name Hongarije. Vooral voor palen en tuinhout wordt het veel gebruikt, maar ook worden er kozijnen en gevelbetimmeringen van gemaakt.

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant