Logo mooirooi.nl
   | Fotonummer: 62f29d
Foto: Jeroen van de Sande
Op de koffie bij...

Gewoon, maar wel goed

Sint-Oedenrode - Terwijl ik mijn auto parkeer op het Ritaplein, zie ik de deur van De Vriendschap open staan. Iets wat het weer normaalgesproken in november niet toe laat. Toch heeft het hier een meer dubbele betekenis. Na drie jaar weet namelijk iedereen dat de deur bij Eddy en Karin van der Heijden altijd open staat.

Door: Jeroen van de Sande
 

Aan een tafeltje keuvelen wat mensen onder het genot van een kop thee. Terwijl de één met een lepeltje door de thee roert, wordt het getik tegen het glas vermengt met het geluid van klotsende biljartballen. Het is woensdagmiddag, maar nu al Brabants gezellig in De Vriendschap. Met een brede lach komt Karin naar me toe en voor ik het weet, heb ik een heerlijke kop koffie voor me staan. Het is even wachten op Eddy, want die is nog even bezig. Zoals altijd…
Wat wil je. Bij De Vriendschap is altijd wel iets te beleven. Kaartavonden, feestavonden, koffietafels, vergaderingen, bijna drie weken geleden een geslaagde veiling van de plaatselijke voetbalclub en dan is het ook nog eens een restaurant. "We zijn er inderdaad dag en nacht mee bezig, maar dat wisten we van te voren. Het is geweldig om te doen", straalt Eddy. Inmiddels runt het echtpaar de zaak alweer drie jaar. Waar ze in het begin angstig een buffet van dertig personen aannamen, vinden ze nu een buffet voor honderddertig man heel normaal. "Al is het dat eigenlijk niet, want we maken het helemaal zelf", gelooft Karin haar eigen woorden bijna niet. Eddy en Karin staan er uren voor in de keuken met hun personeel. Ze snijden dan zelfs alle groenten met de eigen handen. "Onze gasten proeven dat, want we krijgen er vaak complimenten over. Als zo'n buffet dan slaagt en we krijgen dan ook nog eens goede reacties… dat geeft echt een kick."
Ook De Vriendschap heeft een goede terraszomer beleefd. Eddy kan geen kippannetjes meer zien. Maar zoals iedere horecazaak, moet ook De Vriendschap snel schakelen naarmate het seizoen verandert. Inmiddels is het Kerstmenu al rond en zijn ook de eerste boekingen al binnen. Eerste én Tweede Kerstdag kan bij De Vriendschap heerlijk worden gegeten. Bij het samenstellen van het Kerstmenu luistert het echtpaar goed naar de gasten en vaart het op eerdere ervaringen. "Karin houdt alles precies bij. Wat loopt goed, wat loopt minder goed. Op die manier krijgen we een steeds beter beeld wat we moeten inkopen en hoeveel", is Eddy trots op zijn vrouw. Daarnaast luisteren ze ook goed naar de (vaste) gasten. De kok vertelt verder… "Er zijn bepaalde gerechten waar we niet mee aan moeten komen en sommige gerechten kunnen gewoon niet van de kaart, omdat onze gasten die nu eenmaal verwachten. Dat is niet erg, want we houden van gewoon, maar wel goed!" Eddy en Karin kennen duidelijk het type klant dat bij ze over de vloer komt. Daar genieten ze opzichtig van. Waarschijnlijk is het 'eigen slag volk' en dat communiceert en werkt prettig. "De mensen durven ook te zeggen als ze iets niet bevalt. Dat vinden wij alleen maar fijn, want daar kunnen we dan van leren", dankt Karin indirect.

Ondertussen gaat een paar keer de telefoon. Karin heeft de taak om die te beantwoorden. Eddy zit op zijn stoel te wippen. Hij is vast ongeduldig omdat hij weer aan de slag moet in de keuken. Of hij heeft een andere klus in gedachten, want bij een goedlopende horecazaak moet álles geregeld worden. Toch nemen we allemaal nog even de tijd voor wat extra Brabantse gezelligheid, want dat gaat vanzelf in De Vriendschap in Boskant.
 

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Heeft u zin in Carnaval?Reageren!