Logo mooirooi.nl
   | Fotonummer: 17c06f

Romny veilig bereikt met hulpgoederen

Sint-Oedenrode / Meierijstad - Afgelopen donderdagavond was het afscheid van familie, vrienden en lotgenoten om de vier heren een veilige en gezonde rit toe te wensen. Goed nieuws: zondag rond 17.00 uur 's middags zijn ze veilig en gezond op bestemming aangekomen. In Romny, op ongeveer 2500 km afstand van Rooi, is het nu twee graden Celsius en 's nachts vriest het. Gelukkig nog geen sneeuw. Hoe is de reis verlopen? Via Whatsapp zijn de thuisblijvers prima op de hoogte gehouden. Hierna een korte samenvatting van de belevenissen via Whatsapp vanuit de twee vrachtwagens.

Stipt om 22.00 uur vertrekt het konvooi uit Rooi. Adriaan van Laarhoven en Harry van der Wiel voorop, want ze hebben haast om op tijd in Romny aan te komen. Het navigatiesysteem is voorgeprogrammeerd. Hans en Tom Nieuwkamp zijn nog afscheid aan het nemen en sluiten kort daarna aan. De weg door Duitsland gaat voortvarend en na 800 km staat Poznan op de borden. Dit is net leesbaar want het is mistig in deze tijd van het jaar. Onderweg de nodige stops voor koffie en ontspanning volgens de rijtijdenwet. De Scania is zo nieuw dat het kenteken door de Poolse verstrekkers van de tolkastjes nog niet eens herkend wordt. Op naar de "Molen" in Tuszyn, inmiddels een bekend adres voor de verplichte negen uur rust: eten, drinken en rusten.
In alle vroegte vangen de heren aan met de reis naar de Pools-Oekraïense grens, de Europese Unie uit. Het is altijd een vraag hoe dit afloopt. Inmiddels is de snelweg een klein stuk verder doorgetrokken en dit scheelt. Het laatste stukje naar de grens is een hobbelweg van niet Europese kwaliteit, een stukje vergeten land na Radom. Rond 14.00 uur wordt de Pools-Oekraïense grens bereikt. Daarna volgt veel wachttijd in het stukje tussen Polen en Oekraïne. Na het passeren van de grens is het nog drie uur rijden naar Sarny, het hotel voor de volgende stop. Om 21.00 uur - het is daar dan 22 uur plaatselijke tijd - wordt de rustplaats bereikt. De heren worden herkend als de weldoeners en worden betiteld als de "papascha" vrij vertaald als "pappie".
Zondagochtend is Tom al vroeg uit de veren en kan niet wachten om naar Romny te gaan. Nog één hobbel om te nemen: Kiev. Zonder problemen en zonder hulp rijden de heren door de metropool heen en het is nog altijd even somber, mede door de mist. Harry kijkt zijn ogen uit en verbaast zich elke minuut over de live beelden van "gevaar op de weg". De laatste kilometers met een gemiddelde van 50 km/h omdat de gaten nog groter zijn dan afgelopen jaar. Konden ze maar warm asfalt meenemen en een goede weg aanleggen! Rond 17.00 uur plaatselijke tijd komen ze in Romny aan.
Maandag vangt het lossen aan, slechts één vrachtwagen komt leeg omdat eerst de douane de goederen in komt klaren. Een dag later gaat de tweede vrachtwagen leeg. Temeer een bewijs dat er heel veel kubieke meters beladen zijn. Elk hoekje en gaatje is gevuld. Alles wordt de komende maanden gesorteerd en genoteerd, daarna kunnen de Stichtingen een keuze maken uit de lijsten en de spullen ophalen.
De dag erna dus nog even lossen en plannen maken voor de volgende rit: wat hebben zij nodig, wat komt er nog aan (het verzamelen gaat ook nu door) en welke speciale verzoeken zijn er voor speciale doelgroepen? Op deze manier kunnen ze gericht gaan zoeken naar de hulpgoederen en volgend jaar rond Pasen weer twee vrachtwagens brengen. De rest van de tijd wordt besteed om de hulpgoederen die de laatste keer gebracht zijn te controleren: zijn de geschonken hulpgoederen op het juiste adres terecht gekomen. Draag de Stichting een warm hart toe: sponsoring voor diesel, reis en verblijf zou ons zeer goed uitkomen. Natuurlijk zijn kwalitatief goede goederen ook welkom. Ga naar meierijstadhelptoosteuropa.nl voor alle informatie. Correspondentieadres: Valstraat 7 – 5491 BH – Sint-Oedenrode. Bank IBAN: NL11 SNSB 0907 6348 77. E-mail: meierijstadhelptoosteuropa@gmail.com

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Gaat u stemmen voor de Europese Verkiezingen?Reageren!