Er werd volop werk verricht tijdens NLDoet
Er werd volop werk verricht tijdens NLDoet Foto: Lisa van de Ven

Maximale onbelaste vrijwilligersvergoeding wordt verhoogd

Algemeen

Sint-Oedenrode - Nederland telt 5,5 miljoen vrijwilligers en scoort daar internationaal hoog mee. Sportclubs, muziekverenigingen en kerkelijke organisaties kunnen tegenwoordig niet zonder de hulp van vrijwilligers.

Om ze enigszins te compenseren voor hun inzet wordt vaak een kleine vergoeding toegezegd. De Belastingdienst kijkt met een schuin oog naar deze vergoedingen omdat loonheffing mogelijk van toepassing is en misbruik op de loer ligt. Vanwege het grote maatschappelijk belang van vrijwilligerswerk is een verhoging van de maximale onbelaste vergoeding in het belastingplan 2019 aangekondigd. Dit voorstel moet nog tot wet gemaakt worden. Houd rekening met onderstaande voorwaarden:

- De werkzaamheden worden verricht voor een sportvereniging, een ANBI (algemeen nut beogende instelling) of een van vennootschapsbelasting vrijgestelde stichting of vereniging;
- Er is geen sprake van een dienstbetrekking;
- De werkzaamheden vallen niet binnen uw beroep;
- De vrijwilligersvergoeding bedraagt maximaal €200 (was € 150) per maand en
€ 1.700 (was € 1.500) per jaar;
- De vergoeding is in redelijke verhouding met het aantal gewerkte uren.
Wordt niet aan alle voorwaarden dan zijn loonheffingen verschuldigd.

Afzien van vrijwilligersvergoeding
Met het afzien van de vrijwilligersvergoeding ondersteunt u het goede doel maar levert u ook mogelijk fiscaal voordeel op. De hoogte van de vergoeding is dan namelijk aftrekbaar als gift. Ook hier heeft de Belastingdienst hele duidelijke kaders voor geschetst: de organisatie is een algemeen nut beogende instelling, kan de vergoeding ook daadwerkelijk betalen en u kiest er zelf voor om af te zien van de vergoeding. Voor de zekerheid kunt u het beste werken met de zogenaamde vrijwilligersverklaring.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Van de Ven Accountants | Adviseurs, te bereiken via 0413-491111, e-mail: info@vdven.nl, of loop gewoon even binnen op werkdagen tussen 08.30 uur en 17.00 uur.