Afbeelding

Bijzondere bomen in Rooi: de tamme kastanje

Algemeen

Sint-Oedenrode ligt in een boomrijke omgeving. Tussen al deze verschillende bomen bevinden zich bijzondere exemplaren. Dit kunnen zeldzame soorten zijn, bijzondere snoeivormen of bomen die op zichzelf heel opvallend zijn of karakteristiek voor deze omgeving. Als die bijzondere bomen meer dan 80 jaar oud zijn kunnen ze onder voorwaarden worden opgenomen in de landelijke lijst van monumentale bomen. Stichting Het Roois Landschap is bezig met een inventarisatie van bijzondere bomen in Rooi en wil u in deze serie kennis laten maken met enkele daarvan.

De Tamme Kastanje (Castanea sativa)
Waarschijnlijk zijn de eerste Tamme Kastanjes in onze streken aangeplant tijdens de Romeinse overheersing. Het meel, gemaakt van de vruchten, leverde namelijk een belangrijk basisvoedsel voor het Romeinse leger. Van oorsprong groeiden de bomen in Zuid-Europa, Armenië en Turkije.
Uit vondsten in Limburg is echter gebleken dat al ver vóór de komst van de Romeinen hier ook Tamme Kastanjes hebben gegroeid, namelijk in warmere periodes vóór de IJstijden.
De Latijnse naam 'Castanea' is afgeleid van de vroegere Turkse stad Kasanaia en 'sativa' betekent eetbaar. De aanduiding 'tamme' in de Nederlandse naam geeft het verschil aan met de Wilde Kastanje of Paardenkastanje, waarvan het helemaal geen familie is. De Tamme Kastanje is meer verwant aan de Beuk en de Eik.

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant