Afbeelding

Achter de schermen

Algemeen

Sint-Oedenrode - Wat er vóór de schermen van de krant gebeurt leest iedereen. Wat er áchter diezelfde schermen gebeurt weten alleen ingewijden. Terwijl dat eigenlijk best vaak dingen zijn, die meer lezers interesseren of zouden moeten weten, bedachten wij ons als redactie. Natuurlijk gaan we niet helemaal met de billen bloot, maar er blijft genoeg over dat we met onze lezers willen delen.

Naam schrijver in de krant?
We krijgen wel eens de vraag, waarom de naam van de auteur (schrijver) soms bij een artikel in de krant staat, en soms ook niet. Daar zijn weinig regels voor. In een paar gevallen is het echter min of meer 'verplicht', misschien is 'gebruikelijk' een betere aanduiding.
Als een strikt persoonlijke mening in de krant staat, bijvoorbeeld. De logica daarvan is duidelijk: wat is er van waar? Is de schrijver een autoriteit op dat onderwerp? Is het maar de mening van één persoon?
Als de naamsvermelding iets toevoegt, kan dat ook een reden zijn om dat te doen. Een persoonlijke mening kan andere lezers aan het denken kan zetten. Of een feit vermelden dat iedereen over het hoofd heeft gezien, en het nieuws zomaar een andere wending zou kunnen geven. Maar het moét niet. Vrijheid van meningsuiting is een groot recht, waar wij zelf op staan maar ook anderen de gelegenheid toe geven. Ingezonden teksten voor de rubriek lezerspodium worden als regel wél voorzien van de naam van de auteur.
De naam van de auteur is ook gebruikelijk, als die iets schrijft (of denkt te schrijven) namens méér lezers. Dat kan in de rubriek lezerspodium, maar ook op een andere plek in de krant, bijvoorbeeld een recensie, waarbij ook de reacties van het publiek worden vertolkt.
Een amateurverslag van een amateursportwedstrijd is dan weer de uitzondering op de regel. Waarschijnlijk begrijpt iedereen – en anders bij deze - dat de 'verslaggever' iemand zal zijn, die het door de bril van de Rooise vereniging/deelnemer bekijkt. In dat geval gaan wij uit van dezelfde sportiviteit als de scheidsrechter, zéker bij een wedstrijd tussen twee lokale verenigingen.
Onze beoordeling van alle ingezonden kopij is verder oppervlakkig. We gaan bijvoorbeeld niet iedere ingezonden tekst woord voor woord controleren op missers. Een snelle blik over ingezonden tekst blijft wel een aanrader. Een weekblad in een buurgemeente heeft zelfs de landelijke pers gehaald, door een seksistische opmerking over het hoofd te zien die per ongeluk met de uitslag van een sportwedstrijd meegelift was, maar eerder op z'n plaats was achter de bar in een mannenkroeg tegen sluitingstijd. Ook het feit dat de 'eindredactie' wel eens aanpassingen doet in de tekst – dat hoeven niet per sé correcties te zijn – kan reden zijn om de naam van de auteur niet te vermelden.
De meest voorkomende reden om de naam te vermelden of juist niet, is bij DeMooiRooiKrant in ieder geval heel simpel: Wat wil die schrijver zelf? Daar hoeft een Mooi-krant in een andere gemeente overigens geen boodschap aan te hebben. Zo kan het gebeuren dat een verhaal dat wij hebben doorgestuurd zonder naam auteur, buiten Rooi wél diens naam vermeldt.

Wil je reageren of uitleg over een ander onderwerp dat vanachter de schermen speelt? Stuur dan een mail naar redactie@demooirooikrant.nl