Logo mooirooi.nl
  | Fotonummer: 73e0da
Gemeentenieuws

Meierijstad zijn we samen

Sint-Oedenrode / Meierijstad - Inmiddels is het jaar al weer bijna vier weken oud en daarmee ook de gemeente Meierijstad. Die begint steeds meer vorm te krijgen, er is intussen een volwaardig college van burgemeester en wethouders en ook de nieuwe gemeenteraad heeft in al haar wijsheid de eerste besluiten genomen. Maar voor de meesten van ons is er tot nu in de praktijk weinig veranderd, althans niet in de zin dat we het dagelijks merken.

Veghel is nog net zo ver weg als dat het op 31 december was en ook naar Schijndel is de afstand niet groter, maar ook niet korter geworden. Wij zijn Rooi en zij zijn nog steeds Schijndel en Veghel. We wonen dan wel allemaal in de gemeente Meierijstad, maar Meierijstedeling dat voelen we ons zeker nog niet. Daarom is het misschien wel een goed idee om eens te kijken met wie we nu zo allemaal samen wonen in Meierijstad en wat biedt Meierijstad nu precies.

De Dommel bijvoorbeeld, die stroomt al sinds mensenheugenis door ons dorp. De oorsprong van de Dommel ligt in het Belgische Peer en meet tot aan de monding in de Dieze bij 's-Hertogenbosch zo'n 120 kilometer in lengte. Per seconde stroomt er 14 m³ water door deze beek. Maar in Meierijstad is er nog zo'n alleraardigste laaglandbeek, de Aa. Die ontspringt in de Peel bij Weert en brengt uiteindelijk met 11 m³/s net wat minder water naar de Dieze. Ook is de Aa met 72 kilometer in lengte een flink stuk korter dan de Dommel.

Wat infrastructuur betreft mag Meierijstad niet klagen. Van zuid naar noordoost doorsnijdt de A50 de gemeente. In het zuiden zijn er goede verbindingen met Limburg, België en Duitsland. In de andere richting heeft de A50 een goede aansluiting naar het noorden en oosten van ons land. Vanuit Veghel is er met de verbreding van de N279, de weg langs de Zuid-Willemsvaart een goede verbinding met de A2 en daarmee naar de Randstad. Met het kanaal, zoals de Zuid-Willemsvaart in de volksmond wordt genoemd, is Meierijstad ook per binnenvaartschip goed bereikbaar. De verbinding per spoor laat echter nog te wensen over. Weliswaar ligt er tussen Boxtel en Veghel nog een spoorlijn, maar de berkenstruiken die al jaren tussen de bielzen groeien, verraden dat het al lang geleden is dat er een trein is geweest.

Lees meer in DeMooiRooiKrant van deze week

Reageer op dit nieuws 1
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De Rooise Markt is nodig aan een opknapbeurt toe.Reageren!
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227001&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooirooi.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>