Afbeelding

Open tuin 'De Stal'

Algemeen

Sint-Oedenrode - 'Het is hier leuker dan in de Efteling' schreef een enthousiaste bezoeker in het gastenboek van Open Tuin De Stal in Sint-Oedenrode?. Een mooier compliment kunnen Rien en Marietje van den Hurk zich niet wensen. Hun fantasievolle tuin is een ware ontdekkingstocht. Vooral voor kinderen.

Kinderen die meer dan welkom zijn in een open tuin, dat is een zeldzaamheid. In de tuin in Sint-Oedenrode is juist heel veel aan kinderen gedacht. 'Als de ouders na een rondje door de tuin hier aan de koffie zitten, vragen de kinderen altijd of ze nog een keertje het rondje mogen maken' vertelt Rien van den Hurk, de 75-jarige eigenaar vol trots. Rien is de bedenker en maker van de tuin en heeft er jaren werk in zitten. Niet dat hij alles in zijn eentje heeft gedaan: zijn vrouw, zoon en familie steken graag een handje toe. Maar Rien is en was de motor achter De Stal. Vijfendertig jaar geleden zag het er hier compleet anders uit: een weiland met enkele paarden en pony's, een stal en een stacaravan. Rien is één van de elf kinderen. Elke zondag kwamen zij bij elkaar om bij te kletsen, terwijl de kinderen zich vermaakten in de zandbak of met de pony's.

Nadat de ouders van Rien waren overleden, begon hij beetje bij beetje het weiland om te toveren tot deze fantasietuin. Hij plantte bomen en struiken, zaaide bloemen, legde houtsnipperpaden aan, groef vijvers, stapelde een takkenwal, liet een insektenhotel bouwen en bracht de tuin tot bloei. Maar dat was hem niet genoeg; tuindecoratie, het lijkt wel of Rien en zijn vrouw Marietje het hebben uitgevonden. Er kwamen kabouters en een echt kabouterhuis, een ophaalbrug, een egeltunnel, een heksje in haar kasteel, houten figuren in mini wigwams met echte dakpannen en komische beesten. Alles maakte Rien, van huis uit timmerman, helemaal zelf. Het boerenbestaan van vroeger leeft voort in de karrenvrachten spullen die Rien en Marietje in al die jaren verzamelden en een plekje gaven in de tuin, zoals de lange rij melkbussen. Daarna richtte Marietje haar 'Museumke' in. Waar je je ogen uitkijkt. 'Zoveel vlooienmarkten hebben we afgestruind, ongelooflijk, maar we krijgen ook veel van mensen die ons kennen: vrienden gooien niets meer weg en wij zijn overal blij mee en alles krijgt hier een plekje'. Zo wandel je langs het ene stilleven na het andere. De ideeën komen vanzelf bij Rien, al inspireert andere tuinen kijken hem ook heel erg. 'Maar, zo'n tuin als deze ben ik nog nergens anders tegengekomen'.

Bezoekers komen ogen tekort in Open Tuin De Stal
Gevoel voor humor heeft Rien ook, want de slangen die hij maakte, liggen half verstopt langs de paden, afschrikwekkend op de loer. De kippen zijn wel echt en scharrelen rond; eentje ligt te broeden in een hoekje van de ren. In een stuk wei dat overbleef grazen de paarden. Ook insecten en vogels hebben hier een goed leven. "We zien hier de zwartkopgrasmus en de boomklever" aldus Rien. "En als wij koffie drinken op ons terras komt er steevast een koolmees de kruimels van de tafel oppikken".

Dat de bosdieren volledig vertrouwd zijn met de aanwezigheid van Rien laat ook de eekhoorn zien. Hij komt regelmatig langs om nootjes uit Riens borstzak te graaien. Maar niet alle dieren zijn even welkom naar de zin van Rien, zodat hij planten die ze al te graag eten met gaas heeft afgezet. De paden in de tuinen hebben allemaal een naam: Fazantenpad, Toontjespad, karredreef, kabouterpad. "En dit is de rotonde" zegt Rien, die wilde ik er persé in hebben". Zelfs die legde hij aan zonder ontwerp. Ik heb het plan in mijn hoofd, daar heb ik geen tekening bij nodig". De tuin heeft een opmerkelijke vorm, die wel een beetje aan een sleutel doet denken. Vanaf de rotonde kom je door een poort op het fraaie pad naar het donkere bosgedeelte achterin. Tuin De Stal ligt aan de stekelbrem in Sint-Oedenrode langs een zandpad tussen de Zwembadweg en Erica nabij de recreatieplas van Camping De Kienehoef. De tuin is vanaf eind april tot en met september elke middag (bij mooi weer) open vanaf 13.00 uur. Om de tuin goed en op je gemak te bekijken, moet je rekenen op ongeveer 1 à 1½ uur. Tegen een kleinen vergoeding wordt koffie of thee aangeboden. De mooie tuin is te vinden op de Stekelbrem 2 in Sint-Oedenrode. Voor meer informatie: www.tuindestal.nl


Afbeelding
Afbeelding