Wethouders Hendriks (l) en Van de Ven op het dak van het Veghelse gemeentehuis
Wethouders Hendriks (l) en Van de Ven op het dak van het Veghelse gemeentehuis

Startsein gebruik 1.000 zonnepanelen in Sint-Oedenrode en Veghel

Algemeen

Sint-Oedenrode / Veghel - Op donderdag 18 februari hebben wethouder Hendriks van gemeente Sint-Oedenrode en wethouder van de Ven van gemeente Veghel symbolisch het startsein gegeven voor het gebruik van zonnepanelen.

De zonnepanelen worden vanaf februari 2016 geplaatst op een aantal gemeentegebouwen. De foto's zijn gemaakt op het dak van het stadhuis in Veghel (tevens toekomstig gemeentehuis van Meierijstad). In de komende maanden worden er ook panelen op de daken van Cultureel educatief centrum Mariëndael, zwembad De Neul en sporthal De Streepen in Sint-Oedenrode geplaatst.

Goede voorbeeld
Met dit gezamenlijke project willen de gemeenten invulling geven aan de duurzaamheidsambities. Met dit project willen beide gemeenten energiekosten besparen en een impuls geven aan duurzame energie en zo het goede voorbeeld geven aan inwoners en bedrijven. Op deze manier worden zij gestimuleerd om ook van zonne-energie en andere natuurlijke hulpbronnen gebruik te maken.

Wethouder Jeanne Hendriks: "We willen hiermee het goede voorbeeld geven aan inwoners en bedrijven en hen stimuleren om ook van zonne-energie en andere natuurlijke hulpbronnen gebruik te maken. We doen dit niet alleen om zelf kosten te besparen, maar vooral ook om het milieu te ontlasten. Dat is momenteel met de subsidie van de Rijksoverheid ook nog eens extra aantrekkelijk. In de toekomstige gemeente Meierijstad staat duurzaamheid centraal."

Wethouder Annemieke van de Ven: "Met het plaatsen van de zonnepanelen op de verschillenden daken willen we energiekosten besparen en een impuls geven aan duurzame energie. Jaarlijks wordt hiermee ongeveer 234.500 kWh aan groene in plaats van grijze energie opgewekt. De CO2 uitstoot neemt hierdoor af met 123.3 ton per jaar. De productie staat gelijk aan het elektriciteitsverbruik van ongeveer 70 huishoudens!" De gemeenten Sint-Oedenrode en Veghel hebben, na een openbare aanbestedingsprocedure, de opdracht voor het leveren en monteren van zonnepanelen gegund aan E2 Energie.

De aanschafkosten van de zonnepanelen verwachten de gemeenten binnen 8 tot 10  jaar terug te verdienen, mede dankzij de subsidie van de Rijksoverheid Na de plaatsing van de panelen wordt in de gebouwen een monitor opgehangen, waarop de bezoekers kunnen zien hoeveel groene energie er al is opgewekt.