De deelnemers met meest rechts Bram van Driel
De deelnemers met meest rechts Bram van Driel

 Bram van Driel uit Boskant bij NK koks

Algemeen

Boskant - Op jonge leeftijd wist hij het al. "Waar Groningen ligt hoef ik niet te weten, ik word toch kok" zei hij op school op zevenjarige leeftijd. Nu vijftien jaar later is Bram van Driel uit Boskant kok en deelnemer aan de NK voor koks onder vijfentwintig. Vorige week woensdag was hij een van de acht deelnemers van de door het Gastronomisch Gilde uitgeschreven NK tijdens de Horecava. Een wedstrijd met jonge toekomstige meesterkoks uit verschillende windstreken die strijden om het Zilveren koksmes.

In het tijdsbestek van amper vier uur moest Bram een eigen creatie van een vier gangenmenu voorschotelen aan de vakjury. Die stond onder leiding van Onno Kokmeijer, van het tweesterrenrestaurant Ciel Bleu van het Okura-Hotel in Amsterdam. Onder hoge tijdsdruk moesten de inkopen worden gedaan, het menu worden uitgeschreven en vervolgens via een strak tijdschema aan de vakjury worden gepresenteerd. Tegelijkertijd werden de foto's van alle gerechten op het Internet(www.apicbase.com) geplaatst. Op de vakbeurs konden bezoekers live de verrichtingen van de deelnemers volgen zowel op een groot scherm als in de speciaal voor de deelnemers gecreëerde keukens. De inmiddels door Bram opgedane werkervaring bij verschillende toprestaurants, waaronder twee verschillende restaurants met een Michelinster en zijn huidige werkgever Kasteel Maurick in Vught kwamen de uitwerkingen zeker ten goede. Er werd gewerkt met verse producten die rechtstreeks uit de schappen van de "winkel" in het RAI-gebouw in Amsterdam kwamen.

"Helaas is het niet gelukt om binnen de top drie van Nederland te eindigen maar ik kan voor mijzelf toch terugkijken op geslaagde wedstrijd waarbij ik weer de nodige ervaring heb opgedaan", aldus Bram. "Dit was mijn deelname aan een eerste grote wedstrijd waarvoor ik als deelnemer ben gevraagd. Wie weet krijg ik in de toekomst nog meer kansen om aan wedstrijden op landelijk niveau mee te mogen doen. Individueel of in een team".