Het was een leerzame ervaring voor de jonge Rooienaren
Het was een leerzame ervaring voor de jonge Rooienaren

Twee Rooise afgevaardigd voor First Lego League wedstrijd

Algemeen

Afgelopen zaterdag 21 november hebben twee teams uit Sint-Oedenrode, The Electrics 1 en The Electrics 2, meegedaan aan de First Lego League wedstrijd op de Fontys Campus in Eindhoven.

Zoals vorig jaar was het een grote happening; 34 teams waren vanaf augustus bezig om een robot te bouwen die geprogrammeerd kon worden middels het programma van Lego Mindstorms. De robot moest op het speelveld missies volbrengen: afval sorteren, een compostmachine in werking stellen, een toren slopen en het materiaal recyclen, een auto herstellen of naar de recycling brengen, plastic soep uit de oceaan halen om vervolgens een zeedier terug te zetten in de oceaan.

Het thema dit jaar was dan ook Trash Trek. De kinderen moesten behalve de robotmissies ook nadenken over een oplossing op het gebied van afval reduceren of afval hergebruiken. De twee Rooise teams hadden als onderwerp gekozen voor de gratis supermarktgadgets die je krijgt bij de aankoop van boodschappen. Hoe kun je er nu voor zorgen dat de supermarkten op een milieubewuste manier klanten trekken, zonder veel plastic (afval) weg te geven? Deze onderzoeks-opdracht was uitgewerkt in een projectpresentatie. Om ook de kennis van een expert te horen, was tijdens de oefenweken iemand van Ahrend uit Sint-Oedenrode komen vertellen over hun manier van duurzaam omgaan met verpakkingsmateriaal en het produceren van meubilair wat afbreekbaar is.

Daarnaast werden de kinderen nog gejureerd door een technische jury die bekeek of de robot solide was en of de geprogrammeerde software efficiënt. Bij de derde jury moesten de kinderen laten zien of zij goed kunnen samenwerken en als team hebben gewerkt aan de robot en de presentatie. Alhoewel beide teams niet in de prijzen zijn gevallen was het een prachtige happening en een leerzaam project voor alle kinderen. Volgend jaar doen ze beslist weer mee!