Help uw dier met deze training
Help uw dier met deze training

Vuurwerktraining voor hond en kat

Algemeen

Sint-Oedenrode - Schrikt uw hond van harde knallen? Of kruipt uw kat trillend in een hoekje bij het geluid van een vuurpijl? Angst voor vuurwerk of harde knallen kan het leven van uw huisdier flink vergallen. Er zijn verschillende manieren om hiermee om te gaan. In de eerste plaats moeten wij ons realiseren dat angst mag; we zijn allemaal weleens bang.

In de tweede plaats is het natuurlijk van belang dat uw huisdier veilig is en niet geraakt kan worden door vuurwerk. In de derde plaats is medicatie een mogelijkheid voor uw kat of hond, maar uiteindelijk is uw huisdier het gelukkigst als het u lukt hem zijn angst af te leren. Dit kan m.b.v. training. Angst weg trainen is niet eenvoudig en het kost tijd. Daarom is het belangrijk om op tijd te beginnen en de training zorgvuldig op te bouwen. Meer informatie hierover kunt u krijgen bij onze dierenartsenpraktijk , maar ook op de website van het LICG (Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren).

Is de angst echt te groot, dan is het geven van kalmerende medicijnen mogelijk. Wij adviseren het gebruik van deze medicijnen tot Oudejaarsavond te beperken en uw huisdier na gebruik nooit zonder toezicht achter te laten. Voor meer informatie en voor de rustgevende tabletjes kunt u terecht op de dierenartsenpraktijk. Om stress bij uw huisdier als gevolg van vuurwerk zo veel mogelijk te voorkomen adviseren wij het volgende: - Houd katten de hele dag binnen. - Laat uw hond overdag extra lang uit op een rustige locatie, vermijd plaatsen waar veel geknald wordt. - Laat uw dier niet alleen thuis. - Doe de gordijnen dicht, dit dempt geluid en lichtflitsen. - Zet muziek of de TV aan, hierdoor worden de meeste geluiden overstemd. (begin hier overdag al mee). - Laat uw huisdier zelf een rustig plekje zoeken om zich te verstoppen. Eventueel kunt u wel plaatsen aanbieden, bijvoorbeeld een doos met dekens. - Probeer angstgedrag te negeren. Dus geef geen extra aandacht bij stress-gedrag, maar beloon uw huisdier met spel, voer of aandacht indien hij rustig is.

Voor meer informatie bent u altijd welkom op onze praktijk. In St.-Oedenrode op de Kortestraat 1 en in Schijndel op de Bunderstraat 22.