Een echt Nepalees beeld.
Een echt Nepalees beeld.

Namaste!

Algemeen

Mijn naam is Marloes School en na jarenlang dagdromen heb ik mijn levenswens waargemaakt door na mijn afstuderen vrijwilligerswerk te gaan doen in Nepal.

Ondanks de aardbeving heb ik toch voor dit land gekozen omdat het juist nu alle hulp kan gebruiken. Ik ben nu 2,5 week in Nepal en ik moet zeggen: 'ik heb nog geen moment spijt gehad van mijn keuze!' Natuurlijk is het even wennen omdat werkelijk alles anders is, maar Nepal is een prachtig land met prachtige mensen! Het is enorm indrukwekkend om te zien hoe zo'n arme bevolking zich staande weet te houden na zo'n grote ramp. Zeker als je bedenkt dat ze nu nog nauwelijks aan heropbouwen toekomen door een flinke brandstofcrisis. In dit dorp met bijna 6000 inwoners is welgeteld één gezin bezig met het bouwen van een nieuw huis. Veel andere families hebben hier ook de plannen voor, maar zijn niet meer in staat om de nodige bouwmaterialen op de juiste plek te krijgen.

Ik verblijf in het gezin van de oprichter van de stichting waar vanuit ik werk: Bungamati Foundation Nepal. Ik draai mee met hun dagelijkse leven en dat biedt enorm gave en unieke ervaringen. Zo heb ik het grootste festival van Nepal – Dashain - mee mogen maken door de ogen van de lokale bevolking. Al is het moeilijk om alle aspecten van hun religie te begrijpen; het is fantastisch om er bij te zijn en de cultuur te leren kennen. De aardbeving heeft veel vernietigd, waaronder de grootste tempel van het dorp, maar desondanks werd het festival nog steeds groots gevierd.

De stichting waar ik voor werk zet zich voornamelijk in om de educatie van kinderen mogelijk te maken en te verbeteren. Ook na de aardbeving hebben ze heel wat hulp geboden. Deze hulp werd zodanig gewaardeerd dat ze als een van de weinigen een certificaat van de regering gekregen hebben als uiting van dankbaarheid.

Vanaf deze week ga ik concreet aan de slag met mijn vrijwilligersprojecten. Ik ga lessen observeren, zelf lessen geven en een plan ontwikkelen om de leerkrachten te helpen met het verbeteren van hun Engelstalig onderwijs. Ik ben afgestudeerd aan de PABO, met een minor voor Engels in het basisonderwijs, dus dit is een mooie manier om mijn opgedane kennis toe te gaan passen. Daarnaast help ik met allerlei andere dingen, als het corrigeren van Engelse teksten en het promoten van sponsorschap en vrijwilligerswerk. Wist je bijvoorbeeld dat je voor maar €50,- per jaar een kind hier naar school kunt helpen?!

Ik ben enorm gemotiveerd om mij in te zetten voor deze samenleving! Ik krijg echt de kans om dingen te ondernemen waarvan ik denk dat goed is en alles is bespreekbaar. Ik heb ook oprecht het gevoel dat ik de mensen hier een stukje rijker kan achterlaten wanneer ik over twee maanden het land ga verlaten om in Zuidoost Azië te gaan backpacken. En uiteindelijk is dat, los van de unieke ervaring, toch waar het om gaat!

Marloes School