Dankzij de bijdrage is er meer geld voor evenementen
Dankzij de bijdrage is er meer geld voor evenementen

Actieplan Centrum krijgt maximale bijdrage

Algemeen

Sint-Oedenrode - Tot grote opluchting van het Rooise Centrummanagement en de Stichting Rooi Promotie stond de gemeenteraad donderdagavond unaniem achter het verstrekken van de maximale bijdrage uit het Volkshuisvestingsfonds ten gunste van het actieplan centrum 2015 – 2016, dat vorige week aan de gemeenteraad is aangeboden. Het gaat om ruim 70.000 euro in 2015 en ongeveer hetzelfde bedrag voor 2016, voor de leefbaarheid van het centrum Daar komt per jaar ruim 57.000 euro bij voor duurzaamheidsprojecten.

"We waren er niet gerust op dat de gemeenteraad daar niks af zou knabbelen" aldus hun voorzitter Pieter van de Kamp na afloop. Om hun plan kracht bij te zetten, maakte hij gebruik van het inspreekrecht. Hij refereerde aan de forse bedragen die in het verleden zijn toegekend aan de IDOP's voor de kleine kernen. Nu was het ICOP aan de beurt, het Integraal Centrum Ontwikkelings Plan. "Belangrijkste doel van het actieplan is door middel  van concrete projecten meer bezoekers naar ons centrum te krijgen, de verblijfsduur te verlengen en de eigen bewoners aan hun centrum te binden. Kortom: de leefbaarheid in en rond het centrum te verbeteren" aldus Van de Kamp." Het actieplan bevat niet alleen fysieke projecten, maar ook projecten die de noodzakelijke manieren van communicatie daarover effectueren, naast investeringen in veiligheid en betere routing. Het actieplan is daarmee een ambitieus totaalplan, waarvan de totale kosten de bijdragen uit het Volkshuisvestingsfonds ver overstijgen. Verdere financiering zal worden gedaan vanuit de opbrengsten van de reclamebelasting, subsidies en sponsoring" besloot hij.

Al was het besluit unaniem, sommige fracties plaatsten er kanttekeningen bij. Janine Heisterkamp (HvR) sprak over een "open cheque" en merkte op dat sommige projecten wel erg ver afstonden van volkshuisvesting. Hans Hulsen vond het prima om van het Rooise centrum "de huiskamer van de Meierij" te maken "maar dat kan alleen als we de middelen daarvoor hebben". Na het akkoord, en een hint van achter de collegetafel, kreeg de raad een applaus van de betrokkenen op de publieke tribune.