Ruud van Gastel neemt obstakels in een modderige sloot.
Ruud van Gastel neemt obstakels in een modderige sloot.

Door de pijngrens heen….. en verder

Algemeen

Sint-Oedenrode - Rennen door hangende draden die stroom geven, met verkleumde handen door de modder bij een temperatuur van 2 graden Celsius, of als een aapje zwaaiend van balk naar balk terwijl de pijnscheuten door je armen knallen. Vraag aan honderd mensen wie dit leuk vindt en niemand steekt zijn hand op. Alhoewel…Dat was twee jaar geleden zo. Steeds meer sportievelingen zijn zich hobbymatig af gaan beulen door deel te nemen aan 'obstacle runs'. Eén van hen is Ruud van Gastel uit Nijnsel. Hij is officieel 'verslaafd' aan het outdoorspel. Dat maakt zijn WK-deelname des te mooier.

Door: Jeroen van de Sande

Vertel, wat is een obstacle run?
"Het is een parcours door de bossen, velden of het strand (ligt er maar net aan waar het neergelegd wordt) waarin mensen afstanden moeten rennen en ondertussen obstakels moeten nemen. Allerlei opdrachten worden uitgevoerd en vaak word je er flink vies van! Soms moet je door sloten of door bakken met modder heen. De afstand en het aantal obstakels is altijd verschillend. Zo heb ik een keer een marathon gelopen met honderd obstakels, maar gelukkig is het niet altijd zo zwaar."

Ik word er al moe van als ik er aan denk. Hoe kom je in godsnaam bij deze sport uit?
"Ik zocht al jaren naar een uitdaging om me fysiek en psychisch te testen. Om te kijken tot hoe ver ik kan gaan. In het voetbal en bij hardlopen zocht ik nooit de grens op. Tenminste, ik kwam nooit bij die grens. Tot ik deze sport op tv zag…. Ik dacht 'dat lijkt me gaaf, dat ga ik doen!' Ik verdiepte me er in en mijn eerste wedstrijd was de 'Fishermans run' in België. Al die obstakels… het gaf me direct een kick."

Wat geeft je dan zo'n kick?
"Ik weet niet, het is lastig uitleggen. Je moet echt tot het gaatje gaan. Het is ongelofelijk zwaar. Je rent door banden heen, moet je over muren heen trekken en dat ook nog eens binnen een zo goed mogelijke tijd. Dat wil ik tenminste. Je kunt ook recreatief meedoen, maar dat is niets voor mij. Ik wil zo hard mogelijk gaan."

Lees woensdag meer in DeMooiRooiKrant