V.l.n.r.: Michiel van den Boomen, Frans Mabesoone en Ad Peeters.
V.l.n.r.: Michiel van den Boomen, Frans Mabesoone en Ad Peeters.

Rondje Rooi gaat dit jaar door 'De Peel'

Algemeen

Sint-Oedenrode - Het begon allemaal bij toeval toen Frans Mabesoone zijn oldtimer bij Martin van Erp ophaalde, nu alweer ruim twaalf jaar geleden. Mabesoone ontmoette daar Jan Verhagen en zij raakten aan de praat. Aan het eind van het gesprek waren de heren het met elkaar eens: er kwam een rondrit voor Rooise oldtimers. Na verschillende oproepen meldden zich zo'n dertig bezitters met hun auto op het parkeerterrein van de Boerenbond. Het eerste Rondje Rooi was een feit. Over anderhalve week, zondag 5 juli aanstaande, start alweer het dertiende 'Rondje Rooi' bij de Vresselse Hut.

"Bij die eerste uitgaven Rondje Rooi in 2003 kende het evenement alleen Rooise deelnemers. Inmiddels is de oldtimerrit 'Rondje Rooi' een begrip bij de oldtimerbezitters in het oosten van Brabant", vertelt Frans Mabesoone. Michiel van den Boomen vult hem aan: "de dertig deelnemers bij het eerste Rondje zijn er inmiddels bijna tweehonderd. We hebben dit jaar zelfs een aanmelding uit Vianen bij Utrecht. Langzaam maar zeker krijgt het evenement meer bekendheid. In de regio, maar ook daarbuiten".

Minstens dertig jaar
"Voorwaarde om deel te kunnen nemen aan Rondje Rooi is, dat de auto tenminste dertig jaar oud is. Dat is de wettelijke grens om een auto oldtimer te noemen, zegt Ad Peeters. "Toch hebben veel mensen bij het begrip oldtimers iets anders voor ogen dan een auto uit de jaren '80 van de vorige eeuw. Daarom hebben we dit jaar besloten hebben om met twee deelnemersklassen te werken. Er komt een categorie voor auto's die al voor 1950 op de weg reden en eentje voor auto's van 1951 tot auto's die minimaal dertig jaar oud zijn. We hopen daarmee het evenement zeker voor toeschouwers meer cachet te geven", zo vervolgt Peeters.

Lees meer in DMRK van deze week