Vooral elektrische fietsen worden meegenomen door fietsendieven.
Vooral elektrische fietsen worden meegenomen door fietsendieven. Foto: Jelle vd Brand

Ook in 2022 wordt weer bijna één fiets per week gestolen

112

Sint-Oedenrode - Het is al veel te veel mensen overkomen in Sint-Oedenrode. Je stapt uit de bus of uit de winkel, wilt je fiets pakken en denkt ‘hey, die stond toch hier?’ Al snel kom je er dan achter dat je niet gek bent en dat je fiets is meegenomen. Tot afgelopen maandag zijn er volgens de politie in 2022 41 fietsen gestolen in Rooi. Daarmee wordt bijna het gemiddelde van één fiets per week gehaald.

Vorig jaar lag dat gemiddelde zelfs nog wat hoger. In het hele jaar werden toen zestig fietsen ontvreemd. Aangezien we nu in week 47 leven, zal het aantal van 41 nog naar boven moeten worden bijgesteld. Dit zijn overigens alleen de cijfers van de gemelde fietsendiefstallen. De meeste fietsen worden meegenomen in het centrum van Sint-Oedenrode. Ook bij bushaltes is het met regelmatig raak. Zelden wordt een dader in de kraag gegrepen. Eén keer is er dit jaar een busje aangehouden vol met fietsen. De daders kwamen uit Wit-Rusland. Lokfietsen hebben in Sint-Oedenrode tot nu toe nog geen effect gehad. In andere dorpen blijkbaar wel, zo zegt te politie.

Inbraak
In de afgelopen tien jaar is het aantal woninginbraken langzaam afgenomen. Dat komt vooral omdat steeds meer woningen goed zijn beveiligd. Zo zijn camerasystemen lang niet meer zo duur als vroeger en gaan mensen dus sneller over tot aanschaf. Ook sloten op deuren en ramen is sterk verbeterd. Het wordt de dieven dus aardig lastig gemaakt.
Toch betekent het niet dat er helemaal niet wordt ingebroken. In Sint-Oedenrode werd bijvoorbeeld afgelopen weekend nog drie keer ingebroken. Aan de Koninginnelaan, aan de Componistenlaan en in de wijk in Olland. Hoogstwaarschijnlijk zijn het bij alle adressen dezelfde twee daders. De politie zegt ze op het spoor te zijn. Heel veel hebben de boeven niet buitgemaakt. Ze namen wat geld en sieraden mee. Tegenwoordig zijn inbrekers vooral op zoek naar contact geld, goud en andere sieraden. Laptops, tablets en telefoons zijn steeds minder voor hen interessant, omdat ze makkelijker te traceren zijn. In 2021 werd er twintig keer ingebroken in Sint-Oedenrode. Tot nu toe in 2022 23 keer. Dat betekent dus een stijging, aangezien het aantal voor het einde van het jaar vast en zeker nog wel gestegen zal zijn. De politie roept op om alert te zijn.

Bankpasfraude en babbeltrucs
Naast fietsendiefstallen en woninginbraken zijn er ook meldingen geweest van winkeldiefstallen. Acht keer is de politie daarvoor gebeld en alle acht keer kwam de melding uit een supermarkt. Eenmaal is er melding gemaakt van een ramkraak in een modezaak. Die daders zijn toen overigens in de kraag gegrepen door de politie. Wanneer de politie vaak in het duister tast over wie de dader is, is bij babbeltrucs en bankpasfraude aan de telefoon of aan de deur. Jaarlijks worden vele duizenden mensen opgelicht voor heel veel geld. De daders zijn gewiekst en komen aan de telefoon of aan de deur zeer professioneel over. Vaak vragen mensen zich achteraf af hoe ze er zijn ingetrapt, zo geraffineerd gaan ze te werk. Daarom waarschuwen banken en politie constant voor het gevaar: ‘Wees extra alert als mensen vragen naar bankgegevens of bankpassen.’