Foto: Marianne van der Velden
Foto: Marianne van der Velden

Beklim de Knoptoren

Algemeen

Sint-Oedenrode - Al van ver is de Rooise Knoptoren te zien. In de zomermaanden wordt de mogelijkheid geboden om een zaterdag per maand de toren te beklimmen. Dit is weer mogelijk op zaterdag 23 juli tussen 13.00 en 16.00 uur.

De hoogte van de toren is 62 meter. Het metselwerk is 32 meter, de spits 30 meter hoog. De klautertocht van 154 treden eindigt bij het uurwerk. Vandaar heb je bij helder weer een schitterend uitzicht vanuit de 4 openingen van de toren. Je ziet Westpoint in Tilburg en de Sint Jan in Den Bosch maar ook de prachtige groene omgeving van Sint-Oedenrode en Meierijstad. Voor de beklimming  vragen we €2,00 per volwassene, kinderen tot 12 jaar onder begeleiding mogen gratis mee naar boven. De opbrengst komt geheel ten goede aan de instandhouding van de Knoptorenkerk. Bij de beklimming en het bezoek aan de Knoptorenkerk krijgt u een foldertje met informatie over de kerk en de toren.

Van 13.00 uur tot 16.00 uur is ook de Knoptorenkerk open voor bezichtiging.
De Knoptorenkerk is één van de zogenaamde Napoleonskerkjes van Noord-Brabant. De kerk is een juweeltje om te bezichtigen. Orgel, preekstoel, doopvont en lezenaars stammen uit de 19e eeuw. Meer informatie krijgt u bij een bezoek aan de Knoptorenkerk.

Ook kunt u het schilderij 'Onzen Torre' bewonderen
Zo heet het schilderij dat de Rooise schilders Ine Beerens en Harry Passier samen hebben gemaakt en afgelopen zaterdag officieel hebben overgedragen aan de Stichting Knoptorenkerk. Het werkstuk van beide Rooise amateurschilders toont een dominante Knoptoren in gezelschap van werelderfgoederen zoals het Atomium, de Eiffeltoren en het Vaticaan. 'Onzen Torre' laat volgens de makers de plaats zien van de Knoptorenkerk binnen de Rooise gemeenschap. 'Een plaats waar vreugde en verdriet, cultuur en vertier elkaar afwisselen,' aldus Ine Beerens en Harry Passier. Zij lichtten hun gezamenlijk werk als volgt toe: 'Het schilderij geeft de gehoorzaamheid weer aan de kerkelijke en wereldlijke macht. Ze heeft zich door de jaren heen aangepast aan innovatie en techniek. Wijwater en Wifi zijn haar niet vreemd. De antenne op het Vaticaan heeft een directe verbinding met de Russische Spoetnik, die linksboven in het schilderij te zien is, en bedoeld als symbool van de verbinding tussen verschillende wezenlijkheden of culturen.' Ook op zaterdag 3 september zal de Knoptorenkerk open zijn voor beklimming en bezichtiging.