Dit bord is geplaatst nabij het Novadic gebouw
Dit bord is geplaatst nabij het Novadic gebouw

Eerste fase inloopavonden vluchtelingenopvang ordelijk verlopen

Algemeen

Sint-Oedenrode - Het gemeentehuis deed maandagavond wat denken aan donderdagavond, toen de voorbereidingscommissie het onderwerp op de agenda had. Politie en ordedienst aan de deur, voorbereid op het 'worst case scenario'. Dit keer waren er nog aanzienlijk meer maatregelen genomen. Meerdere politieauto's, manschappen politie en ordedienst zo ongeveer verdubbeld, dranghekken, controle op personalia, perskaarten en een entreeticket wat eerst afgestempeld moest worden en bij de ingang van de raadzaal, vijf meter verderop, alweer gecontroleerd.

Eenmaal binnen, zou je de sfeer informatief en ontspannen kunnen noemen, al ontbrak de borrel en hadden de medewerkers van de gemeente strikte instructies over – vooral – wat ze niét mochten vertellen. En dat allemaal naar aanleiding van een mogelijk onderzoek naar de geschiktheid van het Novadic-gebouw voor de opvang van vluchtelingen. In het uiterste geval 300, dat dan weer wel. Welgeteld 113 Rooienaren hadden gereageerd op de uitnodiging voor de eerste ronde maandagavond, later op de avond volgde een tweede met ongeveer eenzelfde aantal.
Vijf organiserende partijen, dertien intermediairs en een aantal gemeenteraadsleden bemanden de stands of liepen tussen het publiek. Iedereen kon vragen of suggesties deponeren in een bus van het formaat grote regenton. Het leek misschien allemaal wat overtrokken, maar ieder risico op escalatie werd uitgesloten, ook al (b)leek donderdag de opmaat voor een waardig en rustig verloop.   
De voorgeschiedenis in een notendop: De CvdK heeft Meierijstad verzocht om binnen afzienbare tijd noodopvang te bieden aan 300 vluchtelingen, en uit een inventarisatie zijn het Novadic-gebouw in Rooi en het MOB-complex naar voren gekomen. Het gaat nu om de vraag of het COA toestemming krijgt om de geschiktheid van het Novadic-gebouw te onderzoeken, en daar eventuele randvoorwaarden aan te verbinden. De gemeenteraad beslist daar op 30 juni over.
Novadic-directeur Walther Tibosch, aanwezig op de inloopavond, laat weten dat het gebouw inderdaad in principe beschikbaar is voor de opvang. "Afhankelijk van het aantal vluchtelingen dat bij het gebouw geplaatst wordt, zoeken wij voor de jongeren van de verslavingskliniek mogelijkheden in de bestaande gebouwen, eventueel bouwen we er nog bij. Er zijn voor hen ook mogelijkheden bij onze klinieken in Den Bosch, Tilburg of Breda, door het beleid om jongeren zoveel mogelijk buiten de klinieken te plaatsen is daar ruimte voor."

Na afloop weer terug door de voordeur is er niet bij; de achteruitgang graag. Daar staat ook weer bewaking, van het eenrichtingverkeer. En op de straat, een handvol jongeren met petjes, in gesprek met politieagenten. Naast hen, op de struiken uitgespreid, een spandoek met de tekst "Rooi zegt nee tegen AZC."

De inloopavond heeft, zo is inmiddels gebleken, de onrust en onvrede van de omwonenden niet kunnen wegnemen.

Integendeel, laat een omwonende namens hen weten. "Natuurlijk zijn er wel enkele mensen ronduit tegen, maar de meeste omwonenden hebben in principe een positief-kritische grondhouding naar een AZC. Maar dan moet wel de besluitvorming zorgvuldig tot stand komen, en eerst het draagvlak bij de bevolking onderzocht worden. En wat gebeurt hier? De gemeenteraad beslist of het COA dit mag onderzoeken, maar het COA is hier al ruim twee weken mee bezig. Is dit democratie? Weet de gemeente wel wat ze op deze manier bereiken? Als ze ons dit door de strot duwen, zullen veel van die eerst positieve mensen om dié reden tégen zijn. Zo ga je niet met je burgers om. Op een enkele uitzondering na zijn de gemeenteraadsleden nooit in een AZC geweest en ze weten niet wat dit voor Rooi betekent. En die zelfde mensen stemmen donderdag niet in de eerste plaats over randvoorwaarden, maar primair óf hier een AZC mag komen!"

Volgens de gemeente is dit laatste overigens niet geheel correct. Het besluit over toestemming voor een geschiktheidsonderzoek betekent nog niet dat er een besluit wordt genomen om daar daadwerkelijk asielzoekers te huisvesten.