De componist aan het werk aan het bijzondere eerbetoon.
De componist aan het werk aan het bijzondere eerbetoon.

Componist Dan Loredan eert overleden vriend met muzikale hommage in nieuwe documentaire

Cultuur Kunst en Cultuur

Meierijstad - Regisseur Christ van Liempd vroeg, op voorspraak van Karel van Eerd, componist Dan Loredan of hij de muziek wilde componeren voor de documentaire Meierijstad, Kroniek van een Stad in wording. Loredan stemde toe en besloot om na het overlijden van Van Eerd ‘gewoon’ door te gaan met het maken van de muziek voor de documentaire. “Het is mijn laatste eerbetoon aan Karel”, aldus Loredan.

Door: Ties van Dooren

Het basisnummer, dat verschillende keren voorbijkomt tijdens de documentaire, heet het Karel-thema. Het is vernoemd naar de op 15 december 2022 overleden Karel van Eerd. “Het idee voor de muziek kwam van Karel en hij kwam met de naam van Dan op de proppen. Het is een gouden greep geweest”, vindt Van Liempd.
Loredan is geen onbekende in de muziekindustrie. De geboren Roemeen is een muzikale duizendpoot. In Roemenië haalde hij zijn bachelorsdiploma’s voor componeren, arrangeren, dirigeren en piano. In Nederland behaalde hij zijn master aan het conservatorium van Tilburg. Loredan maakt arrangementen en composities voor koren, de filmindustrie, videogames en radio- en televisieprogramma’s. Hij woont al 28 jaar in Veghel.

‘Er was direct een klik’
De eerste ontmoeting tussen Van Liempd en Loredan beviel van beide kanten goed. “We voelden elkaar eigenlijk meteen goed aan. Het enthousiasme van Christ werkte aanstekelijk”, vertelt Loredan. Hij vervolgt: “Er was direct een klik. Christ is professioneel en weet goed wat hij wil. Toch heeft hij mij vrijgelaten in het schrijven van de partituren.” De Veghelse componist ging met verschillende thema’s aan de slag zoals liefde, oorlog, toekomst en natuur. Loredan: “Het was me al snel duidelijk wat Christ wilde vertellen met de film. Op basis van zijn wensen en de beelden heb ik de muziek gemaakt. De muziek zat eigenlijk al best snel in mijn hoofd.” Van Liempd ontving uitgebreide muziekstukken van Loredan. Daarvan heeft de regisseur fragmenten gekozen voor de documentaire. “Dat is helemaal niet gek”, legt Loredan uit. “Zo gaat dat met bijna alle films en documentaires.”
Van Liempd is zeer tevreden met het eindresultaat. De documentairemaker benadrukt het belang van muziek: “Muziek is een belangrijk element in een film. Het eerste wat ik doe tijdens het monteren is de juiste muziek zoeken. Tijdens de eerste dertig seconden moet je de kijker bij z’n kloten pakken en niet meer loslaten. Dat hebben we bij Meierijstad, Kroniek van een Stad in wording ook geprobeerd. Daarom begint de docu met het Karel-thema.”

Karel-thema
Het Karel-thema komt in verschillende vormen terug. Loredan: “Het is net als een bruid. Je kan haar een andere jurk aangeven, maar het blijft dezelfde vrouw. De vorm blijft hetzelfde, maar het jasje is anders. Ik heb onder andere een beroep gedaan op het gospelkoor Sing & Joy aka Loredan’s Sinners met vier backing vocals en de uitstekende soliste Sabine Rosa. Zij hebben de muziek live ingezongen. Het resultaat is verbluffend”, vindt de Veghelse componist.
De documentaire eindigt met een live-opname van het Karel-nummer. Loredan vervolgt: “Het is rauw en authentiek. Je hoort onder andere de bigband van Marc van Kessel, sopraan Wilma Bierens en ikzelf op piano. We werken naar een climax toe. Het is een mooie finale.” In deel twee van de documentaire was het eigenlijk de bedoeling dat Karel van Eerd het Karel-nummer zou spelen op de vleugel van Louis van Dijk bij golfbaan The Duke in Nistelrode. Van Liempd: “Dat is door het overlijden van Karel niet doorgegaan. Uiteindelijk heeft Dan het zelf ingespeeld. Dat was ook Karels wens.” Loredan, die een goede band had met van Eerd, vult aan: “Het is een laatste eerbetoon van mij aan Karel.”

Vriendschap
Loredan blikt terug op een fijne samenwerking. “Als het aan mij ligt is dit niet het laatste project waar ik samen met Christ aan heb samen mogen werken. Zo’n tweeënhalf jaar geleden hebben we elkaar voor het eerst ontmoet en sindsdien is er een vriendschap ontstaan. Ik heb de hele film nog niet gezien, want ik wil me tijdens de première laten verrassen. Wel heb ik een paar fragmenten bekeken en dat zag er veelbelovend uit”, besluit Loredan.

De première van Meierijstad, Kroniek van een Stad in wording is op zondag 26 mei op de Noordkade in Veghel. De documentaire wordt tegelijkertijd vertoond in de Grote Zaal van theater de Blauwe Kei en alle vijf de bioscoopzalen. De documentaire wordt twee keer vertoond: om 15.00 en om 19.30 uur. Een kaartje kost 7,50 euro.

Meer informatie is te vinden op:
www.kroniekmeierijstad.nl.