v.l.n.r.: Andre van de Warenburg, Fried van den Brand en Wim van Rooij. Achter de toren waar het carillon in komt.
v.l.n.r.: Andre van de Warenburg, Fried van den Brand en Wim van Rooij. Achter de toren waar het carillon in komt.

Sint-Oedenrode krijgt carillon cadeau

Algemeen

Sint-Oedenrode - Hoe vaak komt het voor dat alle inwoners van een dorp tegelijk een cadeau krijgen? Dat lukt zelfs Sinterklaas niet. Stichting Behoud Martinuskerk wel. Het geeft namelijk Sint-Oedenrode een carillon. Het klokkenspel krijgt een plek in het middelste torentje van de Martinuskerk en is inmiddels in de maak.

Nog dit jaar wordt gevierd dat honderd jaar geleden de Martinuskerk in gebruik werd genomen. Pastor A.J. van Erp liet de toenmalige Martinuskerk uit 1808 slopen en legde op 15 oktober 2013 de eerste steen voor een nieuw gebedshuis. Opnieuw werd het oude gedeelte van de Middeleeuwse Sint-Odakerk, die hier vroeger stond, gehandhaafd en dat maakt nu deel uit van onze huidige Martinuskerk. Op 15 juli 1915 werd de ruim duizend zitplaatsen tellende kerk geconsacreerd. Mede vanwege het honderdjarig bestaan, besloot Stichting Behoud Martinuskerk tot aanschaf van het carillon. Toch is dat niet de enige reden. "Jaarlijks houden we een succesvolle boekenbeurs, wat er aan meewerkt dat we het carillon kunnen betalen. Op deze manier willen we alle vrijwilligers en natuurlijk alle mensen die een boek gekocht hebben bedanken", spreekt kartrekker van het initiatief, Fried van den Brand, zich uit. "Het gaat Rooi op een geweldige manier op de kaart zetten", vervolgt Van den Brand. "Want in de afgelopen twintig jaar zijn er in heel Nederland maar amper carillons geplaatst. Dat maakt dit project dus vrij uniek."
Medebestuursleden Wim van Rooij en André van de Warenburg kijken uit naar het moment dat het klokkenspel geplaatst wordt. "Iedereen kan er straks van genieten, want het verhoogt de sfeer in het dorp. Volgens deskundigen is de plaats in de toren op 55 meter hoogte uitermate geschikt voor een carillon, zodat de klokken straks in het hele centrum en daarbuiten te horen zijn", geeft André aan. Wim vult aan: "Niet alleen deze actie is uniek. We zijn de enige Stichting in Nederland die buiten een parochie om een kerk onderhoud en dat blijven we nog jaren doen!"
Naast de gelden van de Stichting is bij verschillende instanties aangeklopt om subsidie te verkrijgen voor het achttien klokken tellende carillon. Onder andere de gemeente, TVE, de Lions en de Rabobank hebben een duit in het zakje gedaan. Van der Vleuten elektrotechniek heeft toegezegd de toren gratis in het licht te zetten. Wanneer het carillon geplaatst gaat worden is nog niet bekend. Dat wordt op een later tijdstip wereldkundig gemaakt.