Afbeelding
Foto: JMM(Hans) van den Wijngaard

Tentoonstelling NMB wordt reünie van oud wegracers

Roois nieuws

Sint-Oedenrode – Zondag werd in de Beckart in Nijnsel een tentoonstelling gehouden omdat 75 jaar geleden de Nederlandse Motorsport Bond (NMB) werd opgericht. Oud-Rooienaar Mari van Kasteren bouwde samen met een groot aantal vrijwilligers de tentoonstelling op. Wat eigenlijk bedoeld was als een tentoonstelling, werd al snel een reünie van oud wegracers. Toch was er voor het publiek meer dan voldoende te zien over de geschiedenis van het wegracen in – vooral het zuiden van – Nederland.

Het café van de Beckart zit vol met mensen van boven middelbare leeftijd. Veelal mannen die elkaar ogenschijnlijk lang niet hebben gesproken en gezien. Ze hebben minimaal één ding gemeenschappelijk, namelijk wegracen. De één als coureur en de ander als supporter van die coureur. Verhalen en herinneringen worden uitgewisseld, de plaatsnamen Reusel, Oss, Heeswijk-Dinther, Schijndel en Boxtel vallen om de haverklap. Allemaal dorpen met een stratencircuit en een historische betekenis voor het wegracen.

“Het idee voor de tentoonstelling ontstond toen ik een paar maanden geleden op de reünie was van de 75e verjaardag van de NMB. Die werd in 1949 in Helmond opgericht door motorcrossers – vooral uit het zuiden van het land - die zich niet gehoord voelden door de landelijke KNMV. Een tiental jaren later sloten ook de wegracers zich om dezelfde reden bij de NMB aan. Op die reünie waren vooral motorcrossers aanwezig. Dat was voor mij de aanleiding om serieus na te denken over een tentoonstelling over wegracen. Door goede ervaringen uit het verleden met de Beckart viel ook nu weer de keuze op het Nijnselse dorpshuis”, vertelt Mari van Kasteren. 

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant

De kuip van de motor van Rinus van Kasteren, met Mari van Kasteren  op  de voorgrond
De afgelopen donderdag overleden Tiny van Erp werd geëerd met het  tonen van zijn crossmotor
De motor waar Jack Middelburg Nederlands Kampioen mee werd
Foto's van de eerste wegrace onder auspiciën van de NMB in Reusel
De vergunningen van de gemeente Reusel en de Provincie Noord-Brabant
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
De pitchstop van de 24-uursrace van Oss met de motor van Rinus van Kasteren
Afbeelding
Afbeelding