Sjef en Ria van den Eijnden: hopelijk kan  Rooi Veghel inspireren
Sjef en Ria van den Eijnden: hopelijk kan Rooi Veghel inspireren

Wat weten de buren over Rooi

Algemeen

Het is nog iets meer dan een jaar en vier maanden totdat Meierijstad een feit is. Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode bestaan dan niet meer als zelfstandige gemeenten. Toch zal de identiteit van de verschillende kernen nog lang blijven zoals die nu is. DeMooiRooiKrant ging naar Veghel en Schijndel en probeerde te ontdekken wat onze buren van ons weten en van ons vinden.

Jaap van Lent, Veghel
"Bij Sint-Oedenrode denk ik vooral aan bisschop Bekkers, een jongen van agrarische komaf, die heel goed aanvoelde hoe katholiek Nederland worstelde met onthouding en sexualiteit. Hij was de televisiebisschop. In de tijd dat Bekkers overleed woonde ik in Den Bosch en ben in het bisschoppelijk paleis geweest toen hij daar lag opgebaard. Hij wist ook als eerste de kerk en de politiek los van elkaar te weken. Voor die tijd vertelde de pastoor vanaf de preekstoel wat je moest stemmen".

Henri Sonnemans, Schijndel
Ik woon nu in Schijndel, maar heb mijn hele jeugd in Boskant gewoond. 't Is dat de woningen in Sint-Oedenrode zo duur zijn, anders had ik er nog steeds gewoond. Rooi blijkft een prachtig dorp en je kunt er heel mooi fietsen en wonen. De inrichting van het dorp is ook heel mooi, ja ik zou er nog steeds graag wonen.

Sjef en Ria van den Eijnden, Veghel
"Als wij aan Sint-Oedenrode denken, dan komt toch het eerste het park Kienehoef in onze gedachten op", vertellen Sjef en Ria van den Eijnden. "Ik ga regelmatig met vriendinnen gezellig naar Rooi", vervolgt Ria. "We zitten dan vaak bij 'Oud Rooij' op het terras en genieten dan van de mooie Markt. Vooral de binnenkomst in Sint-Oedenrode is mooi. Daarbij vergeleken is Veghel een beetje saai. Hopelijk kan Sint-Oedenrode Veghel inspireren straks in Meierijstad".

Judy Timmermans, Schijndel
Sint-Oedenrode is een hele mooie gemeente. Ik kom er regelmatig met vrienden en vriendinnen. Het is er ook heel mooi om bij het kasteel of bij de Knoptoren te fietsen. Natuurlijk zijn ook de vele terrasjes op de markt een aanrader voor iedereen, die zijn echt heel geweldig.

John van Bergen, Veghel
"Ik kom regelmatig in Sint-Oedenrode. Ik werk als vrijwilliger veel met mensen die het Syndroom van Down hebben, en zo kom ik ook veel bij Brownies en Downies in Rooi. Maar ook met vrienden of collega's een terrasje pikken is in Sint-Oedenrode altijd gezellig. Rooi is een mooie groene gemeente met een mooi buitengebied en een gezellig centrum".

Marianne van Eijk, Hamburg
"Klompen, de Rooise Boerderij en eten bij Wollerich. Dat zijn toch wel de eerste dingen die in me opkomen als ik aan Sint-Oedenrode denk. Vooral vroeger, toen ik nog in Veghel woonde, ben ik veel in Sint-Oedenrode op stap geweest. Want ik woon nu in Hamburg, maar ben hier in Veghel geboren en getogen".

Leo Versteeg, Veghel
"Ik ken het centrum van Sint-Oedenrode en dat park, maar dan houdt het eigenlijk helemaal op"

Adriaan en Marijke Venmans, Schijndel
Sint-Oedenrode ligt op onze fietsroute. We fietsen vaak naar Sint-Oedenrode, want daar zijn veel terrasjes. Rooi heeft echt een leuk en gezellig centrum. Vooral die nieuwe winkelstraat, nou ja nieuw die is er ook al weer een paar jaar, de Borchgrave is leuk.
In Rooi zijn er juist veel andere winkels dan in Schijndel

Met de kleinkinderen gaan we vaak naar het park Kienehoef naar de speeltuin. Vroeger was dat nog leuker dan tegenwoordig, alleen jammer dat de glijbaan altijd zo heet is, daar zouden ze eens over na moeten denken, want als het mooi weer is, dan kunnen de kinderen eigenlijk niet fatsoenlijk van de glijbaan af zonder hun billen te verbranden.

We zouden liever in Rooi dan in Veghel willen wonen als we het dan toch over Meierijstad hebben, maar er gaat natuurlijk niets boven Schijndel.

Dries Ouahmar, Fahkry Ouahmar en Senna Schippers, Veghel
Dries: "vroeger ben ik veel in Sint-Oedenrode geweest. Ik heb bij Ahrend Oda gewerkt en in het weekend stond ik vaak bij 'de Beurs' aan de deur. Ook in 'het Straotje' kon je gezellig uitgan. Rooi is eigenlijk best wel een gezellig dorpje, meer kan ik er eigenlijk niet van zeggen" Ondertussen schuiven Fahkry en Senna ook aan. "De kinderboerderij en de speeltuin in park Kienehoef zijn heel mooi. Picknicken in het park en de kabelbaan in de zandbak, daar kennen wij Sint-Oedenrode van".

Folkert van de Wiel, Schijndel
"Eigenlijk weet ik niet zo heel veel van Sint-Oedenrode. Maar in 2010 heb ik met vrienden op een groot scherm op de Markt de finale van het WK-voetbal gekeken. Dat was heel gezellig. Trouwens mijn dochter vindt het ook heel leuk in de speeltuin bij de kinderboerderij, maar verder nee, kan ik eigenlijk niet zo heel veel over Sint-Oedenrode vertellen.

Jules en Helma Schuurman, Veghel,
"Wat wij van Sint-Oedenrode kunnen zeggen? Nou onze zoon is twee weken geleden in de Knoptoren getrouwd, dus wij kennen Rooi wel. Het is een heel leuk dorp en wij zouden er best willen wonen, maar de huizen zijn er zo duur. Vroeger kwamen we veel in park Kienehoef, maar dat is alweer heel lang geleden".

Janny Barten, Schijndel
Ik wil niet uit Schijndel weg, maar als ik ooit zou moeten verhuizen dan is het naar Sint-Oedenrode. Ik vind dat echt een heel knus dorp en een gezellige plaats. Het heeft een hele leuke uitstraling en de horeca op de markt mag er ook best zijn. Bovendien is het in Rooi als er iets te doen is altijd meteen gezellig. Jullie mogen best trots zijn dat jullie daar wonen.

Janny Barten uit Schijndel: Rooi is knus en gezellig
Jaap van Lent uit Veghel: Sint-Oedenrode, dan denk ik aan bisschop Bekkers
Henri (M) Charlène (L) en Rowan (R) Sonnemans uit Schijndel: je kunt in Rooi mooi fietsen
Folkert van de Wiel uit Schijndel: WK-finale 2010 op een groot scherm
Jules en Helma Schuurman uit Veghel: onze zoon is in de Knoptorenkerk getrouwd
John van Bergen uit Veghel: met vrienden een terrasje pikken in Rooi
Adriaan en Marijke Venmans uit Schijndel: Rooi ligt op onze fietsroute
Dries Ouahmar (M), Fahkry Ouahmar(R) en Senna Schippers(L) uit Veghel: spelen en picknicken in park Kienehoef
Marianne van Eijk uit Hamburg: geboren en getogen in Veghel, maar stappen in Rooi
Leo Versteeg uit Veghel: het park en het centrum, maar dan houdt het op
Judy Timmermans uit Schijndel: De Knoptoren en het kasteel en natuurlijk de terrasjes